Tre uker etter det amerikanske presidentvalget, hvor Joe Biden både fikk flest stemmer og flest valgmenn, har General Services Administration (GSA) gitt den nye administrasjonen fullmakter til å begynne overgangsprosessen.

Dette skjer til tross for at president Donald Trump fortsatt ikke har erkjent nederlag. Trump støtter imidlertid at overgangsprosessen kan starte «av hensyn til USAs interesser», ifølge en Twitter-melding.

Delstaten Michigan godkjente valgresultatet på mandag og Trumps advokater har gått på en rekke tap i rettsapparatet.

Tokyo-børsen på 1991-nivå

Utviklingen er blitt godt mottatt hos investorer. Ved børsene i Australia og Sør-Korea var det en bred oppgang i morgentimene, men Tokyo-børsen er i en egen klasse med en oppgang på over 2,6 prosent for Nikkei-indeksen et par timer etter at handelen startet.

Siden slutten av oktober har Nikkei-indeksen steget med over 2700 poeng til 26.100 i morgentimene på tirsdag – tilsvarende 11 prosent. Dette er det høyeste nivået siden mai 1991 da den japanske økonomien kollapset og investorer forsøkte å komme seg vekk.

Charlotte Bakke mistet jobben i mars og er fortsatt arbeidssøkende
Charlotte Bakke (49) fra Nøtterøy mistet jobben under koronakrisen og står fortsatt uten arbeid. Langtidsledigheten øker kraftig, viser hittil ukjente tall.
02:30
Publisert:

– Japans tradisjonelle markedsstruktur vil sannsynligvis ha fordeler under den kommende globale oppgangen, sier verdipapirsjef Masafumi Oshiden hos BNY Mellon Asset Management til næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Utenlandske investorer har flokket til Tokyo-børsen med nettoinvesteringer på 741 milliarder yen (64 milliarder kroner) i de to første ukene i november, ifølge offisielle statistikker.

Goldman Sachs har oppjustert utsiktene for børsnoterte selskaper og mener at Nikkei-indeksen skal høyere det neste året.

Japan har ikke innført de samme restriksjonene som de fleste andre land under koronapandemien. Det er registrert 134.000 smittetilfeller og under 2000 dødsfall – tilsvarende som Costa Rica, som har under fem prosent av Japans innbyggertall.

– Kjøp alt og alle

November måned har vært den beste for fremvoksende markeder siden mars 2016. Siden bunnen falt ut av verdens aksjemarkeder i mars, da koronapandemien slo inn for fullt, har verdioppgangen for aksjer ved børser i fremvoksende markeder vært på 8320 milliarder dollar.

Meglerhuset BofA Securities, som er en del av storbanken Bank of America, tror oppgangen vil fortsette. En BofA-undersøkelse viser at de fleste fondsforvaltere foretrekker fremvoksende markeder.

«Kjøp alt og alle i fremvoksende- og utviklingsmarkeder (frontier-markeder) neste år», skriver sjeføkonom Charles Robertson hos Renaissance Capital i en ny rapport, ifølge Bloomberg.

Asia har fått kontroll på koronapandemien og det ventes økonomisk vekst i 2021. Situasjonen i Europa og USA er en helt annen, noe Capital Economics påpeker i en ny rapport.

«Vi tror at utrullingen av vaksiner fremdeles ikke fullt ut er diskontert i markedene, gitt den store usikkerheten. Hvis dette er vellykket tror vi at verdens børser kan få en betydelig større oppgang», skriver analyseselskapet.

– En stødig hånd

Biden vil sannsynligvis bekrefte flere utnevnelser til den nye regjeringen på tirsdag. Antony Blinken, som har lang erfaring i flere administrasjoner, ble bekreftet som kommende utenriksminister på mandag.

Tidligere Fed-sjef Janet Yellen inntar sannsynligvis finansdepartementet.

– Jeg tror dette er et tydelig signal om at Biden vil fokusere på å gjenoppbygge økonomien fremfor å igangsette offensive regulatoriske endringer. Jeg vil si at dette er en positiv utvikling for markedet, men enda viktige for økonomien som helhet, sier analytiker Ed Mills hos Raymond James til CNBC.

Den sannsynlige utnevnelsen av 74 år gamle Yellen blir positivt mottatt av blant annet Gary Cohn, som ledet National Economic Council i Trump-administrasjonen.

«Jeg er ikke er i tvil om at hun vil være den stødige hånden vi trenger for å fremme en økonomi som fungerer for alle – spesielt i disse vanskelige tider», skriver han Cohn i en Twitter-melding.

Markedsaktører mener Yellen, som har en lang merittliste, er et godt valg.

– Dette er et fantastisk godt valg og en fantastisk ny start for den nye administrasjonen, sier sjeføkonom Chris Rupkey hos MUFG Union Bank til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.