Etter at alle stemmene er talt opp, er det klart at ANC fikk en oppslutning på 57,5 prosent – mot 62 prosent for fem år siden.

Selv om seieren er soleklar, og de andre partiene ligger langt etter, er dette det dårligste resultatet for ANC i et riksvalg siden apartheid falt for 25 år siden.

De offisielle resultatene skal etter planen kunngjøres i Pretoria lørdag klokken 18.

Valgdeltagelsen var på 65 prosent, noe som også utgjør et lavpunkt. I 2014 var den på 74 prosent. Det er spesielt unge velgere som har latt være å stemme. Mange av dem har mistet troen på at deres stemme vil gjøre noen forskjell.

ANC sikret seg flertall i åtte av landets ni provinser. Den demokratiske alliansen (DA), vant provinsen Western Cape.

DA fikk 20,7 prosent av stemmene, en nedgang på 1,5 prosentpoeng siden 2014. Landets tredje største parti, Venstrepopulistene i De økonomiske frihetskjemperne (EFF), gjorde det på sin side langt bedre enn ved forrige valg. Partiet fikk 10,7 prosent av stemmene. For fem år siden fikk det en oppslutning på 6,3 prosent.

Fredag kveld holdt flere opposisjonspartier en felles pressekonferanse i Pretoria der de sa at de muligens vil klage på valgresultatet fordi de mener at flere velgere har fått stemme to ganger.

Sørafrikanske medier meldte dagen etter valget at over 20 personer var pågrepet for å ha stemt to ganger. Valgkommisjonen har opplyst at den gransker mulige feil i valgsystemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.