– Dette er falske nyheter, forsikret talsmannen Bongani Ngqulunga mandag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Avvisningen kom etter at en reporter for det statlige TV-selskapet SABC hadde meldt at Zuma nå har godtatt å trekke seg.

Landsstyret til regjeringspartiet ANC sitter mandag i et møte for å diskutere Zumas videre skjebne. ANC-leder Cyril Ramaphosa lovet i forkant av møtet en rask løsning på striden rundt den 75 år gamle korrupsjonsanklagede presidenten.

– Hans dager er talt

Ramaphosa overtok i desember vervet fra Zuma som partileder i ANC. Neste år skal det holdes valg i Sør-Afrika. Tilhengere av Zuma mener han bør få fullføre sin nåværende og siste periode som president. Motstandere mener ANCs nye partileder bør erstatte Zuma som president umiddelbart.

Sørafrikanske medier har meldt at Zuma har sittet i forhandlinger med høytstående partimedlemmer for å diskutere betingelser for en avgang.

– Zumas dager er talte, og ANC vet det, sier Henning Melber, Sør-Afrika-kjenner tilknyttet Nordiska Afrikainstitutet i Sverige.

Belastning for partiet

Det er ventet at ANC vil kreve at Zuma sier fra seg resten av presidentperioden. Melber mener en annen løsning vil være utenkelig. Partiet må tenke på neste års valg, påpeker Melber.

– For hver dag som går med ham som president, taper ANC stemmer. Partiet vet at om han fortsetter ved makten, så kommer man til å miste flertallet.

Zuma kan velge å trosse et eventuelt krav i ANC om å gå av. Men han risikerer uansett et mistillitsvedtak i nasjonalforsamlingen 22. februar og riksrettsprosess. En slik utvei vil være mer nedrig for Zuma enn om han går av frivillig.

Flere sørafrikanske opposisjonspartier tok mandag til orde for at valget i landet bør framskyndes.

– Vi må oppløse nasjonalforsamlingen, og deretter holde valg, sa partiet Democratic Alliance' leder Mmusi Maiman.(Vilkår)

Denne diamanten kan sette prisrekord
00:56
Publisert: