Partiet er fortsatt desidert størst og klar favoritt til å bli størst under valget i 2019, men fikk i lokalvalget i fjor kun 54 prosent av stemmene. Det var det desidert svakeste resultatet siden Apartheidregimet falt, og opposisjonen ser nå sitt snitt til å utnytte uroen rundt ANC.

–Dette valgresultatet var en kraftig påminnelse om at folk ikke er fornøyd med tilstanden i ANC. Folk er frustrerte over at vi bruker mer tid på å krangle internt enn på å løse problemene de møter i hverdagen, slo Zuma fast da han talte for ANC-kongressen i Soweto utenfor Johannesburg lørdag.

Under kongressen skal partiet blant annet peke ut Zumas etterfølger. Den sørafrikanske presidenten har kjempet mot anklager om korrupsjon, misbruk av offentlige midler, voldtekt og flere andre forhold helt siden begynnelsen av 2000-tallet. Ifølge partiets regler kan han ikke være leder i mer enn to perioder.

Den utgående sørafrikanske presidenten benyttet også anledningen til å igjen benekte anklagene mot ham, og han slo blant annet fast at «tyveri og korrupsjon» er like ille i privat som i offentlig sektor.

Han ville ikke selv peke ut noen etterfølger lørdag, men uttalte at han har møtt alle sju kandidatene, og at alle «kan bli førsteklasses presidenter».

Zumas ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma er imidlertid en av favorittene til å bli ANCs nye leder, og hun er en av presidentens nære allierte. Den andre favoritten er visepresident Cyril Ramaphosa.(Vilkår)

Julelunsj-gjest Lilly Bendriss: Fredriksen er kongen!
Milliardær John Fredriksen arrangerte sitt årlige julebord på Theatercafeen med foretningsforbindelser og venner.
02:44
Publisert: