Olle Dahlin ble i ettermiddag valgt til ny president i Det internasjonale skiskytterforbundet, IBU. Bak lukkede dører i den kroatiske badebyen Porec vant den svenske veteranen og IBU-styremedlemmet med 39 stemmer, mens motkandidaten, den latviske politikeren Baiba Broka, fikk tolv.

Dahlin overtar etter nordmannen Anders Besseberg, som i våres trakk seg etter 25 år som president. Besseberg er sammen med sin tidligere generalsekretær under etterforskning av østerriksk politi, mistenkt for korrupsjon, bedrageri og for å ha skjult positive dopingprøver fra Russland.

– Det er på tide å gjøre endringer i virksomheten fremover, og jeg er takknemlig for å ha fått denne oppgaven, sier Olle Dahlin til Dagens Næringsliv.

Omstridte kandidater

Presidentvalget i IBU har vært omstridt. Samtidig som politiet etterforsket det som kan være en av de største doping- og korrupsjonsskandalene i internasjonal idrett noensinne, pågikk en skitten valgkamp mellom Dahlin og Broka.

Broka, som er tidligere justisminister i Latvia og representerer det innvandringskritiske og konservative partiet Nasjonalalliansen, er i internasjonale medier beskyldt for å ha vært involvert i økonomisk kriminalitet i sitt hjemland og for å stå i ledtog med Russland, som er suspendert fra IBU.

- Jag vil ikke si at valgkampen var organisert og ledet av min opponent, men folk har prøvd å diskreditere meg, gå løs på min person og det var ikke bra, sier Baiba Broka til DN.

- Jeg hadde forventet flere stemmer, legger hun til.

Motstanderne av Dahlin har sagt at han er en svak leder, og at hans kandidatur kun er en videreføring av det 25 år gamle regimet til den korrupsjonsmistenkte Besseberg.

- De som sier det er ikke oppdatert. Jeg står tvert imot for nytenkning. Samtidig har jeg respekt for mye av det Anders Besseberg har gjort, sier Olle Dahlin.

Nattlige forhandlinger

Kvelden og natten før avstemningen var det iherdige forhandlinger på hotellet der kongressen finner sted. De to kandidatene brukte mye tid på å presentere seg blant delegater som nøt vin og mat under en stående buffet ved hotellets svømmebasseng. Det ble holdt separate møter rundt på hotellet til langt på natt, der folk fra ulike nasjoner forhandlet om posisjoner i styre, presidentskap og tekniske komiteer, og i timene før avstemningen var det ingen som våget å spå noe utfall.

Omkvedet blant flere delegater har hele tiden vært at begge presidentkandidatene manglet den nødvendige tyngde til å løfte organisasjonen ut av krisene den er i. Det bekreftes også av den norske delegaten Tore Bøygard, som i ettermiddag trakk sitt kandidatur for å bli ny første visepresident i IBU, Selv støttet han Dahlin, men han var ikke altfor begeistret før valget.

– Han er vel ikke akkurat verdens sterkeste. Nå må du stå i krigen, nå, og det gjenstår å se om han greier, sa han før avstemningen.

– Hvordan havnet dere i en slik situasjon?

– Vi har ikke noen andre! Dette var kandidatene.

Bessebergs russiske erkerival kaller norsk skiskytter «galning» etter DN-artikkel dnPlus

Russernes nederlag

Tidligere i dag stemte IBU med 29 mot 20 stemmer ned et forslag om å la Russland komme tilbake som fullverdig medlem. Avgjørelsen, som også ble tatt bak lukkede dører, ble først feiret som en seier for Norge og andre land som vil at Russland skal holdes utenfor, men flere påpeker at det er oppsiktsvekkende at 20 land ønsket russerne velkommen tilbake i varmen. Det internasjonale antidopingbyrået Wada har klare regler for at nasjoner som skal være fullverdige medlemmer av internasjonale forbund, også må ha et godkjent nasjonalt antidopingbyrå. Etter avsløringer om systematisk doping gjennom flere år, er det russiske antidopingbyrået fratatt sin lisens.

Den norske delegaten Tore Bøygard er sjokkert over at så mange land støttet russerne.

– Det er skremmende.

– Hvilke land er det snakk om?

– Det var land som Georgia, Moldova, gamle sovjetrepublikker, som snakket varmt for Russland. Etter min mening viser det at de har en dårlig holdning til doping, vedtekter og det vi kaller constitution, altså. Det er avslørende, det er alvorlig og det er skremmende, sier Bøygard.

Etterforskningen

Det internasjonale skiskytterforbundet har det siste halvåret vært inne i sin største krise noensinne. Under kongressen i Porec er delegatene blitt oppdatert om den pågående etterforskningen om korrupsjon og doping. Delegater DN har snakket med forteller at det har vært lite lystig å høre på. Samtidig har de som overværer kongressen vært vitne til hvordan russerne opererer i kulissene og forsøker å påvirke organisasjonen den er suspendert fra.

– Internasjonal skiskyting trenger Russland. De har mye å bidra med sportslig, men de må se å få ryddet opp i den jævla dritten sin, sier Tore Bøygard, som i dag ble valgt inn i det nye styret, som i stor grad består av personer som kan sies å være alliert med Norge.

Valgene og vedtakene på årets kongress har i stor grad vist at Russland har mistet mye av sin tradisjonelle påvirkningskraft i internasjonal skiskyting. Også Baiba Broka stemte ned forslaget om å ta landet tilbake som fullverdig medlem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.