– Han burde gå av. Jeg forstår at statlige myndigheter kan bestemme å stille han for riksrett, men det vet jeg ikke helt sikkert, sa president Joe Biden under en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag.

Uttalelsen kommer etter at statsadvokaten tidligere samme dag konkluderte med at guvernør Andrew Cuomo hadde seksuelt trakassert en rekke kvinner, men er i tråd med en tidligere uttalelse presidenten har kommet med.

I mars sa Biden at «jeg tror han kommer til å bli tiltalt også», i et radiointervju.

Statsadvokat Letitia James uttalte ved fremlegg av en rapport fra etterforskningen at funnene maler «et veldig forstyrrende, men tydelig bilde».

– Dette er en trist dag for New York fordi uavhengige etterforskere har konkludert med at guvernør Cuomo seksuelt trakasserte flere kvinner, og med dette brøt loven, sa statsadvokat Letitia James på en pressekonferanse tirsdag.

Har benektet flere anklager

– Jeg kysser folk på pannen, jeg klemmer. Noen ganger trår jeg feil. Jeg forteller vitser, noen bedre enn andre. Jeg er den samme på privaten og offentlig, sa Cuomo i en videokonferanse tirsdag.

Der tilbakeviser han anklagene om at han har seksuelt trakassert noen. Guvernøren fortalte derimot at foreldrene hans har lært han å være kjærlig med andre, og at han kanskje ikke har tatt fullt ut innover seg hvordan oppførselen hans er blitt mottatt.

Deler av hans fremlegg ble gjort samtidig som det ble vist bilder av at guvernøren klemmer folk i alle aldre.

Cuomo brukte tid på å fortelle at arbeidsmiljøet på kontoret hans er krevende, og han adresserte velgerne direkte ved å understreke at han alltid er på jobb for dem.

– Jeg vil at dere skal høre direkte fra meg at jeg har aldri gjort uønskede seksuelle tilnærminger eller tatt på noen på et upassende vis. Jeg er 63 år, jeg har levd hele mitt voksne liv i offentligheten. Det er bare ikke den jeg er, sa Cuomo i en tale tirsdag.

Statsadvokat Letitia James la tirsdag frem en rapport med funn fra en fire måneder lang etterforskning av anklager om seksuell trakassering, rettet mot guvernør Andrew Coumo i New York.
Statsadvokat Letitia James la tirsdag frem en rapport med funn fra en fire måneder lang etterforskning av anklager om seksuell trakassering, rettet mot guvernør Andrew Coumo i New York. (Foto: Courtesy NY State Attorney General via AP/NTB)

Anklaget av assistenten

Cuomos tidligere assistent Lindsey Boylan er blant de til sammen 11 kvinnene som har anklaget guvernøren for seksuell trakassering.

– Jeg kunne aldri vite hva som kunne komme. Ville jeg bli grillet for arbeidet mitt (som var veldig godt) eller trakassert for utseende mitt. Eller ville det bli begge deler i samme samtale? Det var på den måten i årevis, har hun skrevet om sin tidligere arbeidsgiver på Twitter.

I februar ble hun den første av flere til å stå frem med anklager mot Cuomo.

Ifølge den tidligere assistenten skal guvernøren ha foreslått at de to spilte klespoker på en jobbreise, og ved en anledning ha kysset henne på munnen. Han skal også ha fortalt Boylan at han var ute etter en kjæreste, og spurt henne om hun var monogam og om hun hadde sex med eldre menn, skriver NY Times.

En annen assistent, Charlotte Bennett, har rettet lignende anklager mot guvernøren, som at han har spurt henne om hva hun synes om aldersforskjell i et forhold, om sexlivet hennes, og også klaget over at man ikke kan klemme under pandemien.

– Jeg forsto at guvernøren ville ligge med meg, og jeg følte meg forferdelig ukomfortabel og redd, har Bennett sagt om hendelsen.

Kan bety riksrett

De første beskyldningene mot Cuomo kom i februar, men han har valgt å bli sittende som guvernør under etterforskningen. Det var Cuomo selv som bestilte etterforskningen 1. mars i år, en manøver som bidro til at han fikk fortsette i embetet.

Han har hele tiden benektet anklagene mot ham.

I rapporten som fulgte etterforskningen får Cuomo det glatte lag for arbeidsmiljøet han skapte på kontoret. Det blir beskrevet som preget av frykt, for å være «svært giftig», og et miljø som har muliggjort trakassering.

Cuomo tilhører Det demokratiske partiet, og sitter i sin tredje periode som guvernør. Konklusjonene i rapporten kan gi grunnlag for å stille han for riksretten. Det vil i så fall kreve flertall i underhuset i Kongressen, der det demokratiske partiet kontrollerer flertallet.

NY Times skriver at Cuomos rykte forut for tirsdagens rapport er blitt betydelig skadet.

– Det er et bratt fall for en guvernør som er blitt hyllet som en nasjonal leder under koronapandemien, skriver NY Times. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.