Tidligere president Barack Obama gjør sin første store utenlandsreise etter at han gikk av som president i januar. Obama kommer til Berlin – hvor han og den tyske rikskansleren Angela Merkel skal ha en samtale med biskop Heinrich Bedford- Strohm om hvordan toppledere håndterer ansvaret de har globalt og lokalt for å bevare demokratiet. Møtet er et av flere for å markere 500 års jubileet for den protestantiske revolusjonen.

Nære venner

Ifølge npr.com inviterte biskop Bedford-Strohm Obama til møtet før det amerikanske presidentvalget i 2016, og før de ble klart at Natos toppmøte skulle finne sted samme dag.

Merkel og Obama hadde et nært forhold, og Obama ga Merkel den høyeste amerikanske utmerkelsen det er mulig å oppnå for en sivil person, Presidential Medal of Freedom, for sitt politiske arbeid med å forene Tyskland.

Merkel sa til Obama da han var på sin farvel-tur i Europa før han gikk av som president at

det var tøft. 

– Å si farvel til min partner og venn er hard. Når du har hatt et godt fungerende samarbeid, så er det vanskelig å innse at det tar slutt. Men vi er politikere og vi vet at demokratiet bidrar til slike endringer, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin fjor, ifølge Cnn.com.

Isfront

Etter møtet med Obama flyr Merkel til Natos nye hovedkvarter i Brussel for å være med i det to dager lange toppmøte i forsvarsorganisasjonen. Der møter hun den sittende amerikanske presidenten, Donald Trump, for andre gang. 

Da Merkel og Trump møttes første gang i Washington i mars, vakte det oppsikt at Trump ikke håndhilste på Merkel under møtet med pressen. Det var også tydelig at Merkel ikke følte seg veldig komfortabel da Trump sammenlignet avlyttingen han påsto å ha blitt utsatt for av Obama-administrasjonen med avlyttingen Merkel ble utsatt for av amerikansk etterretning, skriver CNN.com

Ikke like hyggelig tone mellom den tyske rikskansler Angela Merkel og president Donald Trump da de møttes i USA i mars.
Ikke like hyggelig tone mellom den tyske rikskansler Angela Merkel og president Donald Trump da de møttes i USA i mars. (Foto: JONATHAN ERNST)

Folkene rundt Obama forsikrer at det er et sammentreff at møtet med Merkel kommer på samme dag som Nato-møtet, og at Obama ikke vil gi noen kommentarer om president Trumps politikk. 

 

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.