Den tyske statsministeren tok tirsdag imot den franske presidenten på Meseberg slott nord for Berlin. Målet er å få på plass en rekke reformforslag som skal hindre at EU-prosjektet går i oppløsning, ikke minst på asylfeltet.

Mens Macron har en visjon om omfattende endringer og en dyp økonomisk integrasjon mellom EU-landene, har Merkel en mer nøktern holdning, ikke minst når det gjelder finanspolitikken.

De to vil uansett forsøke å finne frem til et kompromissforslag i forkant av EU-toppmøtet 28. -29. juni som skal handle om EUs fremtid etter brexit.

Egen rolle i verden

Det både Merkel og Macron er skjønt enige om, er at EU må stå opp for sine egne verdier og interesser på verdensscenen nå når USAs president Donald Trump utfordrer unionen både når det gjelder handel, klima og sikkerhetspolitikk.

Samtidig utfordres EU-prosjektet av sterke nasjonalistiske og høyrepopulistiske krefter.

I asylpolitikken er Merkel på kollisjonskurs med sin egen innenriksminister Horst Seehofer, som denne uken ga Merkel en frist på to uker til å overbevise EU om en felles asylpolitisk linje. Hvis Merkel mislykkes, vil tyske grensevakter uansett få ordre om å stanse flyktninger og migranter på grensen fra begynnelsen av juli.

– Nytt EU-prosjekt

Før tirsdagens møte fastslo Frankrikes finansminister Bruno Le Maire at Europa er i ferd med å gå i oppløsning.

– Vi ser land som vender seg innover, og som forsøker å finne nasjonale løsninger på problemer som krever europeiske løsninger, sa Le Maire, som tar til orde for et nytt EU-prosjekt.

– Det er helt nødvendig å foreslå et nytt europeisk prosjekt for innvandring, økonomiske spørsmål og finanspolitiske spørsmål for å konsolidere Europa i en verden der vi har USA på den ene siden og Kina på den andre, mens vi er fanget i midten, sa Le Maire.(Vilkår)

- Det har vært dårlige meningsmålinger, lekkasjer fra sentralstyremøte og krangling om sommerfest. DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer Arbeiderpartiets oppsummering
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer Arbeiderpartiets oppsummering.
01:43
Publisert: