Torsdag og fredag skal EUs statsledere møter til samtaler om utfordringene Europa står overfor. Det er heller ikke småting som har hopet seg opp for EU-landene før sommeren.

Som en «temperaturmåler» før møtene, som er ventet å starte rundt klokken 15 torsdag, har mange trukket frem EU-president Donald Tusks invitasjonsbrev til de møtende statslederne. Her blir deler skylden for samarbeidsklimaet skjøvet over på en person som ikke er til stede: USAs president Donald Trump.

«Til tross for vår utrettelige innsats for å bevare samholdet i Vesten, er det transatlantiske forholdet kommet under enormt press som følge av president Trumps politikk. Selv om vi bør håpe på det beste, må vi være klar til å forberede unionen på de verst tenkelige scenarioene», skriver Tusk i brevet.

Iain Begg, professor ved London School of Economics and Political Science (LSE) og ekspert på økonomisk integrasjon i EU, sier at «angrepene» mot Trump ikke er så overraskende.

– Det er ikke så rart at EU reagerer på de siste tids hendelser. For øvrig får det en spøk om at de eneste som Trump ikke har personlig fornærmet ennå, er paven og Kinas Xi Jinping, sier Begg, som er i Brussel, til DN.

Norge skygger unna

Tusks skarpe tone i brevet skyldes at USAs president nylig innførte straffetoll på stål og aluminium fra Canada, Mexico og EU, som alle hadde fått fritak siden reglene for første gang ble innført i mars. Det skapte en anspent tone med flere av USAs samarbeidspartnere, og tok det meste av oppmerksomheten fra det planlagte G7-møtet påfølgende helg – der Norges statsminister Erna Solberg var invitert til å snakke om havpolitikk.

Trump fortsatte senere i samme spor ved å innføre 25 prosent toll på kinesiske importvarer.

– Dette sender signaler om at USA er i ferd med å gå sin egen vei. Lenge har det vært vedtatt en verdensorden der frihandel har vært en prioritet. Nå tar USA ytterligere skritt bort fra frihandelssystemet, og oppfører seg på en måte som har tvunget andre til å svare med samme mynt, sa seniorøkonom i Halfdan Grangård til DN i midten av juni.

EUs reaksjoner på den amerikanske praksisen er ventet å få mye oppmerksomhet på møtet. Statsminister Erna Solberg har derimot fått forsikringer om at Norge ikke vil bli rammet av unionens reaksjoner.

– Jeg har forsikret statsministeren om at vi jobber med en løsning for å myke opp de mulige konsekvensene dette vil kunne få for Norge. Det vil faktisk ikke få noen konsekvenser for Norge i det hele tatt, sa Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker i et møte i Brussel for noen uker siden.

Statsminister Solberg er for øvrig tilbake i Brussel denne uken, der hun deltar på et møte med konservative europeiske stats- og regjeringssjefer i European People's Party (EPP) i forkant av EUs toppmøte.

Asylpolitikk, Tyskland-drama og brexit

«Strandede» flyktningbåter og regjeringsskifte i Italia har på nytt satt flyktningsituasjonen på agendaen. Selv om flyktningkrisen har vært på bordet i flere år, har den nylig tatt en ny vending.

Denne gangen setter den Tyskland forbundskansler Angela Merkels fremtid på spill, fordi det har skapt splid mellom Merkel og innenriksminister Horst Seehofer, som truer med å avvise asylsøkere på grensen. Merkel vil heller at avgjørelser i flyktningsituasjonen skal forankres i EU. Problemene kan potensielt ende i nyvalg i Tyskland.

– Inntrykket jeg får fra dem jeg snakker med i Tyskland er at presset på Merkel er større enn noen gang før, noe som skaper en ekstra dimensjon til flyktningsituasjonen.

Merkel sa før ukens møte at hun ikke vil ha en repetisjon av 2015, ifølge NTB. Den gang tok tyskerne imot over 800.000 migranter.

– Europa står overfor mange utfordringer. Men striden om migrasjon må ikke bli et spørsmål om EUs skjebne, sa hun torsdag før hun reiste til Brussel.

Iain Begg tror presset om å løse krisen gjør at unionen må gjøre viktige prioriteringer. Også situasjonen i Russland, Ukraina, samt en reform av eurosonen har stått på agendaen.

– Det er en uvanlig stor mengde EU-problemer å løse, noe som faktisk kan føre til at en omfattende sak som brexit kanskje blir nedprioritert, sier Begg.(Vilkår)

– Det ligger en sak der allerede, som vil skape problemer for regjeringen til høsten
Erna Solberg har oppsummert siste det siste året og begynt å planlegge for nye fire år som statsminister. – Dristig, mener politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
01:40
Publisert: