–Det svake valgresultatet kan gjøre Angela Merkel handlingslammet – en «lame duck» – mye raskere enn internasjonale observatører og finansmarkedene aner, sier Carsten Brzeski, sjeføkonom for Tyskland i den nederlandske storbanken ING.
Brzeski frykter at særlig planene om økt EU-integrasjon vil bli vanskeligere nå, ettersom Merkels nye koalisjon sannsynligvis vil måtte lene seg på det EU-kritiske sentrumspartiet Fridemokratene (FDP).
Florian Hense, europaøkonom i tyske Berenberg Bank, er uenig.
– Vi venter ingen store endringer i europapolitikken eller internasjonal politikk, sier Hense.
Ingen EU-dans med Jamaica
Både Brzeski, Hense og de aller fleste andre analytikere og observatører tror på en ny regjeringskoalisjon bestående av Merkels kristeligdemokrater (CDU/CSU), FDP og De grønne, etter at sosialdemokratene (SDP) lukket døren for en fortsatt storkoalisjon sammen med CDU/CSU. Den nye koalisjonen er døpt «Jamaica» i Tyskland, etter partifargene i de tre partiene, som er de samme som i det jamaicanske flagget.
Høyrepopulistiske AfD vant stemmer fra både venstre og høyreBrzeski mener altså at den nye koalisjonen vil bremse planene om tettere EU-samarbeid, og han viser til FDPs motstand mot et felles EU-budsjett. FDP er engstelige for EUs «overføringsøkonomi», og at Tyskland skal måtte betale regningen på bekostning av fattigere land for økt integrasjon. FDP har også tatt til orde for at Hellas bør kastes ut av eurosamarbeidet for brudd på forutsetningene for deltagelse i valutaunionen.
– Jamaica-koalisjonen blir et vanskelig politisk kompromiss. Ikke bare har FDP og De grønne kjempet beinhardt mot hverandre i valgkampen, de har også nesten motsatt syn på eurosonens fremtid, energi- og industripolitikken, sier Brzeski.
Får Brzeski rett er det dårlig nytt for Frankrikes president Emmanuel Macron. Tirsdag skal Macron legge frem planene for en sterkere europeisk fellesvaluta. Et tidspunkt som er nøye valgt like etter det tyske valget.
Sentralt i Macrons planer om en sterkere euro som skal løfte Frankrike, står ønsket om et felles EU-budsjett. Brzeski mener det som ville vært et perfekt tidspunkt med et sterkt valgresultat for Merkel, plutselig er blitt omtrent det verst tenkelige tidspunktet.
Svekket Merkel styrer videreMer ubetydelig støy
Mens både Merkels kristeligdemokrater og SPD ble valgets tapere, seilte det høyreradikale og innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) inn i Forbundsdagen med 12,6 prosent. Sentrumspartiene FDP og De grønne gjorde det også godt, i likhet med venstrepartiet Die Linke.
Hense påpeker at AfDs inntreden i tysk rikspolitikk markerer et vannskille, men han mener partiets politiske gjennomslag blir minimalt så lenge ingen av de etablerte partiene vil snakke med dem.
– Tonen i Forbundsdagen vil bli tøffere, men jeg tror ikke tysk politikk i særlig grad vil endres. AdF vil lage støy, uten å få innflytelse, sier Hense.
Han sier mesteparten av stemmene kristeligdemokratene tapte gikk til den sannsynlige regjeringspartneren FDP. Mens CSU, kristeligdemokratene i Bayern, vil trekke Merkel mot høyre, fremholder Hense at De grønne vil trekke mot venstre.
Med en «Jamaica-koalisjon» spår Hense derfor tilnærmet status quo i tysk politikk fremover.
Hense trekker også frem Merkels personlige egenskaper, og han advarer mot nok en gang å undervurdere henne.
– Jeg mener at hun ikke er svekket i særlig grad. Merkel har vist tidligere at hun kan styre effektivt selv om partiet har skuffet, sier Hense.
Han påpeker samtidig at overhuset i Forbudsdagen – Bundesrat – har en funksjon som fremmer konsensus i tysk politikk. Han mener Merkels fjerde og siste periode som forbundskansler vil bli preget av stabilitet.
Brzeski tror på noe mer drama, men at mye vil bli avklart i lange og tøffe regjeringsforhandlinger i ukene og månedene fremover.
– Forhandlingene vil bli veldig vanskelige og kan vare ut året, eller til og med lenger, før alle partene kommer til en avtale, sier Brzeski.
Hense mener reelle regjeringsforhandlinger først vil starte når man ser resultatene fra lokalvalgene i delstaten Niedersachsen i midten av oktober. Han mener Merkels nye regjering vil være på plass før jul.(Vilkår)