Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl (87) får én million euro (9,3 millioner kroner) i erstatning fra forfatteren av den uautoriserte biografien om Kohl, skriver Welt.

Helmut Kohl og forfatter Heribert Schwan samarbeidet på begynnelsen av 2000-tallet i mange og lange intervjuer i forbindelse med de tre første bindene av memoarserien Erinnerungen (minner). Etter hvert skar samarbeidet seg, og Kohl gikk til domstolene for å få tilbake lydbåndopptakene fra samtalene. 

Schwan hadde imidlertid kopi av opptakene, og publiserte i 2014 en fjerde bok som het «Vermächtnis» (arv). Kohl forsøkte uten hell å stoppe boken, men gikk til sak og krevde fem millioner euro i erstatning. Nå må han nøye seg med en femtedel.

 Helmut Kohl mente samtalene var private og at den fjerde boken skadet hans omdømme, selv om han i ettertid ikke har trukket tilbake de saftige personkarakteristikkene, særlig om partikamerater i CDU.

– Et null

En som fikk hardest medfart var etterfølgeren Angela Merkel.

– Fru Merkel kunne jo ikke spise ordentlig med kniv og gaffel. På statsmiddager «hang hun rundt» slik at jeg flere ganger måtte minne henne om hennes oppførsel, skriver Kohl i boken ifølge tyske Handelsblatt.

Kohl har aldri tilgitt Merkel for at hun ikke stilte seg bak ham i hans siste tid som partileder. Han måtte gå av som partileder i 1998 fordi han ikke vil avsløre en hemmelig økonomisk bidragsyter.

– Det er bare å gjøre korstegnet med tanke på den idiotiske håndteringen av bidragssaken, skriver Kohl.

Kohl har heller ikke mye godt å si om Merkels europapolitikk og daværende leder av Unions-Fraktion, Friedrich Merz.

– Merkel har ikke peiling, og styrelederen er et politisk spedbarn.

CDU-størrelser som Norbert Blüm, Rita Süßmuth, Heiner Geißler og Christa Thoben fikk også som hatten passet i den omstridte biografien. Blant annet ble Blüm omtalt som en forræder, mens tidligere president i Tyskland, Christian Wulff, ble kalt en «veldig stor forræder. Samtidig som han er et null».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.