46-årige Isabel dos Santos har lenge bare blitt omtalt som «Afrikas rikeste kvinne». Hennes far José Eduardo dos Santos styrte Angola med diktatorisk hånd fra 1979 til 2017, og eldstedatteren Isabel og andre i hans familie bygget samtidig opp store formuer.

Det ble funnet store oljereserver i Angola under dos Santos, men brorparten av befolkningen lever i dyp fattigdom.

Magasinet Forbes mener Isabel dos Santos personlig er god for minst 20 milliarder kroner. Sist uke lanserte hun seg selv som kandidat i presidentvalget i Angola i 2022.

Stakk til Portugal – og Dubai

Isabel dos Santos flyttet til den tidligere kolonimakten Portugal da det kort tid etter farens avgang som president ble klart at det nye regimet ville gå etter familiens verdier.

Siden 2018 har påtalemyndigheten i Angola jaktet på Isabel. Rett før nyttår tok en domstol i hovedstaden Luanda beslag i alle hennes aktiva i landet, for å dekke et krav på rundt ti milliarder kroner i eiendom, verdipapirer og bankkontoer den mener hun og ektemannen har stjålet fra staten.

Sentralt står statsoljeselskapet Sonangol, der hun var styreleder, og flere andre statseide selskaper. Det er også kjent at hun har betydelige verdier i Portugal, Nederland og Gibraltar.

Portugisiske myndigheter har samtidig startet sin egen etterforskning av Isabel dos Santos. Hun var kjapt ute og meldte offisiell flytting til Dubai da dette ble kjent på nyåret.

Isabels lillebror José Filomeno dos Santos (41) står samtidig tiltalt for korrupsjon hjemme i Angola.

«Luanda-lekkasjene»

Isabel dos Santos har hele tiden avvist beskyldningene om ran av den angolanske staten.

Mistankene er ytterligere styrket nå som gravejournalistsamarbeidet ICIJ la frem resultatet av de såkalte «Luanda-lekkasjene». 120 journalister i 20 land har jobbet med saken, som er basert på over 715.000 dokumenter. Ifølge ICIJ viser den hvordan «en hær av vestlige finansselskaper, jurister, revisorer, regjeringstjenestemenn og forvaltningsselskaper» har hjulpet ekteparet Isabel dos Santos og hennes søkkrike kongolesiske mann Sindika Dokolo å skjule verdier fra skattemyndighetene.

«Min formue er bygget på min karakter, min intelligens, utdannelse, arbeidskapasitet og utholdenhet,» skriver hun på Twitter.

Bedyrer sin uskyld

Etter ICIJ-rapporten i helgen har dos Santos i et trettitall Twitter-meldinger beskyldt journalistene for løgn og bedyret sin uskyld, på portugisisk og engelsk.

ICIJ er den samme gruppen journalister som sto bak de såkalte «Panama-papirene», som avslørte hvordan rike og mektige personer verden over bruker skatteparadiser for å skjule penger fra futen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.