– Vi står overfor en veldig alvorlig situasjon. Et russisk angrep mot Ukraina kan være nært forestående, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt under pressekonferansen tirsdag.

Samtidig opplyste forsvarsminister Odd-Roger Enoksen om at Norge øker bidraget til Nato-styrkene i Litauen.

– Vi ønsker å bidra til styrket alliert tilstedeværelse i Baltikum for å vise solidaritet med våre allierte. For vår del gjøres dette best ved å forsterke det styrkebidraget vi allerede har i Litauen, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Norges styrkebidrag vil innebære at omtrent 50–60 norske soldater reiser til Litauen. Styrkene skal reise raskt, og i utgangspunktet for en periode på tre måneder.

– Vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon i Europa. Den massive russiske oppbyggingen rundt Ukraina, og kravene til USA og Europa, har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Dette påvirker også Norge, og vi følger situasjonen nøye, sier Enoksen.

Fraråder reiser

– Det har pågått et intensivt diplomatisk arbeid i ulike spor over tid. Russland har så langt ikke vist vilje til å engasjere seg i reelle forhandlinger, sa Huitfeldt på pressekonferansen.

Utenriksdepartementet (UD) ba fredag norske borgere om å forlate Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen. UD fraråder også alle reiser til Hviterussland, unntatt Minsk.

– Vi har gjort en totalvurdering av situasjonen og ønsker at alle norske borgere skal komme hjem, ut fra en helhetsvurdering, supplerte hun.

Målet er likevel å holde ambassaden i Kiev åpen, og det vil bli gjort justeringer i personelloppsettet der, opplyste utenriksministeren fredag.

Ifølge Huitfeldt forbereder regjeringen seg nå på ulike scenarioer, som en flyktningkrise eller energikrise, men hun mener det er for tidlig å si noe om hva som kommer til å skje fremover.

Russland: Soldater sendes tilbake til basene

Forsvarsdepartementet i Russland sier de har begynt å flytte styrker som har vært utplassert nær Ukraina. Soldatene skal tilbake til sine baser.

De aktuelle militære enhetene har nå «fullført sine oppgaver», heter det i en uttalelse fra departementet som gjengis av russiske nyhetsbyråer.

Store russiske styrker nær den ukrainske grensen er blitt tolket av USA og andre vestlige land som invasjonsforberedelser. Den siste uken har USA flere ganger hevdet at en invasjon kunne være rett rundt hjørnet.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist dette og sagt at de utplasserte soldatene har deltatt i øvelser.

En rekke analytikere har tolket styrkeoppbyggingen som et russisk forsøk på å presse frem aksept for sikkerhetspolitiske krav rettet til USA og Nato.

I uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet tirsdag heter det at enheter fra flere militærdistrikter har begynt å laste utstyr på tog og kjøretøyer. Hvor mange soldater som nå skal tilbake til basene sine, er uklart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.