48 timer før Ant Group skulle børsnoteres i Hongkong og Shanghai satte kinesiske myndigheter ned foten. De ønsker en full gjennomgåelse av børsprospektet og pålegge nye restriksjoner som vil begrense måten selskapet er organisert og driver virksomheten på.

Halvert verdi

I slutten av oktober kjempet småinvestorer om å sikre seg aksjer i Ant Group. Det ble lagt inn ordrer på 19.100 milliarder yuan (27.000 milliarder kroner) – tilsvarende markedsverdien på nesten tre norske oljefond. Målet var å hente inn 340 milliarder kroner.

Over 900 millioner kinesere har installert betalingsappen Alipay på smarttelefonen, og rundt 600 millioner i andre deler av verden.

Appen har langt flere bruksområder og funksjoner enn Vipps-appen. Med et par sveip kan brukere overføre penger, ta opp forbrukslån, investere, booke reiser eller bestille fra restauranter.

Kinesiske myndigheter forlanger begrensninger på blant annet låneopptak som gjøres direkte via appen. Dette kan være forbrukslån, men også låneopptak for å finansiere aksjehandel.

Denne virksomheten utgjorde rundt 40 prosent av Ant Groups inntekter i første halvår, ifølge børsprospektet.

Ant samarbeider med kinesiske banker og finansinstitusjoner om å tilby lån via Alipay-appen ved et par sveip. Denne tjenesten har ikke vært underlagt reguleringer som andre finansinstitusjoner har.

– Ants verdi avhenger av hvordan de nye reglene blir håndhevet. Hvis dette må overholdes til punkt og prikke kan Ant bli verdt under halvparten av hva selskapet er verdt nå, sier en fondsforvalter i Shanghai til Financial Times.

Uviss børsnotering

Ant Group hadde en verdi på over 300 milliarder dollar da selskapet hentet inn penger i oktober. Småinvestorer var sterke i troen på at verdien skulle gå høyere ved en børsnotering.

«Vi vil overvinne utfordringene og leve opp til prinsippene om stabil innovasjon, omfavne reguleringer, være til tjeneste for realøkonomien og samarbeide slik at alle vinner», skriver Ant Group i en kommentar på sosiale medier i Kina.

Det er uklart når en børsnotering kan skje. Søknaden er trukket fra Hongkong-børsen og det vil ta flere måneder fra en ny søknad innleveres til en godkjennelse foreligger.

– Dette vil ikke skje snart. Det kan ta seks måneder, ni måneder, et år eller to, sier fondssjef Jerry Wu hos Polar Capital til Financial Times. Investeringsselskapet eier aksjer i internettselskapet Alibaba, som Ant Group opprinnelig var en del av.

I oktober gikk Alibabas grunnlegger Jack Ma til angrep på den internasjonale reguleringen av finanssektoren.

Han sammenlignet det å følge de såkalte Basel-reglene, som også Kina gjør, med å være «medlem av en klubb for gamlinger».

– Gårsdagens metoder kan ikke brukes til å regulere fremtiden, sa Ma.

Statseide kinesiske banker med «pantelåner-mentalitet» fikk gjennomgå i innlegget, der Ma fremhevet Ant Groups rolle i å tilby lån til selskaper og individer med lite sikkerhet basert på dataalgoritmer.

Tjener på koronapandemien

Alibaba, som er Asias mest verdifulle børsnoterte selskap, la frem solide resultater på torsdag. Omsetningen økte med 30 prosent i tredje kvartal til 1550 milliarder yuan (2150 milliarder kroner). Resultatet var påvirket av en gevinst fra salg av aksjer i Ant Group i september.

I neste uke kommer årets viktigste handelsdag for Alibaba – singeldagen den 11. november.

– Utviklingen på singeldagen kan være viktigere enn tredjekvartalsresultatet. Netthandel er den eneste bransjen som faktisk tjener på koronapandemien – rett og slett ved at mye av det vanlige forbruket er flyttet online, sier analytiker Steven Zhu hos Pacific Epoch til Bloomberg.

Alibabas aksjekurs har falt med 2,8 prosent ved Hongkong-børsen fredag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.