I begynnelsen av november vil Ant Group bli børsnotert i Hongkong og Shanghai. Verdien, basert på hva investorer vil betale for nye aksjer i emisjonen, vil havne på over 300 milliarder dollar – og Ant Group vil bli verdens mest verdifulle børsnoterte finansinstitusjon.

Investorer er sterke i troen på at verdien på selskapet, som har utviklet super-appen AliPay, vil bli høyere så snart aksjehandelen starter.

Slår tidligere rekorder

Over 900 millioner kinesere har installert betalingsappen AliPay på smarttelefonen, og rundt 600 millioner i andre deler av verden.

Appen har langt flere bruksområder og funksjoner enn Vipps-appen. Med et par sveip kan brukere overføre penger, ta opp forbrukslån, investere, booke reiser eller bestille fra restauranter.

Interessen for å kjøpe aksjer i emisjonen har vært overveldende. Totalt skal det hentes inn nesten 37 milliarder dollar etter at tilretteleggerne utløste en overtildelingsopsjon («greenshoe»). Beløpet kan øke til 39,6 milliarder dollar.

Dette slår alle tidligere børsnoteringer. Oljeselskapet Saudi Aramco hentet inn 29,6 milliarder dollar på slutten av fjoråret. Internettselskapet Alibaba, som er største aksjonær i Ant Group, hadde i fem år rekorden med 25 milliarder dollar etter børsnoteringen i 2014.

Småinvestorer i Hongkong og i Kina har forsøkt å sikre seg aksjer denne uken. Totalt er det lagt inn ordrer på 19.100 milliarder yuan (27.000 milliarder kroner) – tilsvarende markedsverdien på nesten tre norske oljefond.

Dette er en 870 ganger overtegning. Datasystemene til minst et meglerhus i Hongkong kollapset fra overbelastning denne uken.

Pandemi og hjemmeliv styrker tek-gigantene
Microsofts inntekter steg 12 prosent dette kvartalet og markerte tek-gigantens 13. kvartal på rad med tosifret vekst, med god drahjelp fra pandemien.
00:58
Publisert:

– Jeg vet ikke helt hva Ant gjør, men en vil alltid tjene penger på å delta i emisjoner i forbindelse med nye børsnoteringer. Jeg har nesten aldri tapt penger, sier pensjonisten Lee Wing-chum til Financial Times.

Som mange andre har han lånt penger for å kunne delta i emisjonen.

Ved Star-børsen i Shanghai har 5,2 millioner småinvestorer forsøkt å kjøpe aksjer i emisjonen, ifølge Bloomberg. Investorer ved denne børsen, hvor det er høyere risiko, må ha minimum 710.000 kroner i egenkapital for å kunne handle aksjer.

Lånefinansiert risiko

Meglerhus i Hongkong og Kina stiller villig opp med penger. Storbanken HSBC har stilt opp med over 120 milliarder kroner. Hongkongs største meglerhus, Bright Smart Securities, har gjort klart rundt 60 milliarder kroner for marginhandel til småinvestorer.

Totalt har banker og meglerhus i Hongkong stilt opp med nesten 300 milliarder Hongkong-dollar (360 milliarder kroner), ifølge South China Morning Post.

– Ants marginhandel vil sette nye rekorder hvis bankene kan tilby nok støtte til meglerhusene for å låne til kundene. Ant er den hotteste børsnoteringen jeg har opplevd i mine nesten 30 år som megler. Den vil sannsynligvis sette en ny rekord, sier direktør Edmond Hui hos Bright Smart Securities til South China Morning Post.

Ant er den hotteste børsnoteringen jeg har opplevd i mine nesten 30 år som megler
Direktør Edmond Hui hos Bright Smart Securities

Bank of Chinas avdeling i Hongkong lokker med marginlån med en rente på 0,5 prosent for småinvestorer som forsøker å sikre seg aksjer under tegningsperioden denne uken. Huatai International, som er en del av et av Kinas største meglerhus, lar kunder tegne over 30 ganger mer enn hva de selv har av egenkapital.

Interessen for børsnoteringen har skapt utfordringer for Hongkong Monetary Authority, som tilsvarer sentralbanken. Siden midten av september har det kommet over 230 milliarder kroner i overføringer fra utlandet. Den har grepet inn over 40 ganger for å svekke valutaen.

– Ant-emisjonen er en god mulighet for lokale meglerhus. Men jeg anbefaler vanligvis kunder om å bruke kontanter, og ikke bruke lånte penger, for å delta for å unngå å ta for høy risiko, sier direktør Christopher Cheung Wah-fung hos Christfund Securities til Hongkong-avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.