For ett år siden var finansteknologiselskapet Ant Group i ferd med å gjøre seg klar til børsnotering. Selskapet, som ble skilt ut fra internettgiganten Alibaba, planla å hente inn over 35 milliarder dollar i hva som skulle bli en av historiens største børsnoteringer.

Like før den planlagte børsnoteringen ved New York-børsen satte kinesiske myndigheter ned foten.

Kontroll over brukerdata

Ant revolusjonerte hvordan kinesiske internettbrukere kunne betale regninger. Da smarttelefonene gjorde sitt inntok var Alipay klar med apper og bruk av qr-koder for å gjøre det enkelt å betale – også for de som ikke hadde kredittkort.

Alipay har over én milliard brukere og brukere kan også benytte tjenesten i andre deler av verden. Butikker og restauranter som kan ta imot betaling med kredittkort støtter også opp rundt Alipay-tjenesten.

I Kina er tjenesten blitt en superapp for bank- og finanstjenester. Med et par sveip kan brukere ikke bare betale for seg, men også spare, investere, låne eller foreta andre finanstransaksjoner. Nå vil kinesiske myndigheter ta kontroll over brukerdataene.

– Myndighetene mener at de store teknologiselskapenes makt kommer fra deres kontroll over data. Beijing ønsker en slutt på det, sier en person med tette bånd til regulatoriske myndigheter i Kina til Financial Times.

$600 mrd-spørsmålet: Hvor er Jack Ma?
En av Kinas rikeste menn, milliardæren Jack Ma, har forsvunnet fra offfentligheten. Bloombergs Edwin Chan forteller hvorfor Ma har vært så stille i det siste.
01:45
Publisert:

Det offentlig eide selskapet Zhejiang Tourism Investment Group har kommet som en ny partner i selskapsstrukturen med en 35 prosent eierpost. Forbrukerlån og hva som tilsvarer kredittkortvirksomheten er allerede skilt ut i egne selskaper. Andre enheter står for tur.

Superapp brytes opp

Nå skal superappen Alipay brytes opp. Selve kjernen i appen er alle brukerdataene Ant Group besitter. Alipay vet hvor og når brukerne bruker penger. Avanserte algoritmer vurderer kredittverdigheten til kundene.

Brukere får tilbud om forbrukerlån basert på disse dataene. Denne virksomheten skal skilles ut fra Alipay-appen, ifølge Financial Times.

– Hva vet Zhejiang Tourism Investment Group om kredittvurdering? Ingenting. Den nye strukturen vil sørge for at Ant lytter til partiet når de skal ta viktige beslutninger, sier en tidligere tjenestemann hos den kinesiske sentralbanken til næringslivsavisen.

Ant Group skal omorganiseres og bli et rent holdingselskap med eierinteresser i de separate enhetene. Når dette er gjennomført er planen at finansteknologiselskapet skal børsnoteres. Når dette skjer, er helt åpent.

Slikker sårene

En rekke internasjonale investorer og finansinstitusjoner var på eiersiden, blant annet Blackrock, Fidelity og Temasek. Fidelity Investments mente verdien på Ant var 235 milliarder dollar. Nå er den kuttet til kun 67 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Alibaba eier rundt 33 prosent av Ant Group. Alibabas aksjekurs har falt med 45 prosent siden den planlagte børsnoteringen av Ant ble kansellert i fjor høst.

Aksjekursen stupte med 4,5 prosent da handelen startet ved Hongkong-børsen mandag morgen.

Alibaba har en børsverdi på 440 milliarder dollar (3850 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.