I november i fjor, bare noen dager før utrullingen i Shanghai og Beijing, ble verdens største børsnotering, i kinesiske Ant Group, avblåst. Børsnoteringen skulle verdsatt Ant Group til 313 milliarder dollar, hvorav den kinesiske teknologigründeren Jack Ma ville kontrollere rundt en tredjedel.

Den offisielle årsaken til at børsnoteringen ble avlyst var bekymringer fra kinesiske tilsynsmyndigheter om at den kunne destabilisere og true Kinas finans- og finansteknologisystem.

Jack Ma, her på en tidligere tilstelning i regi av Kinas kommunistparti i Beijing.
Jack Ma, her på en tidligere tilstelning i regi av Kinas kommunistparti i Beijing. (Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB)

Dette skjedde kort tid etter at Jack Ma kom med kommentarer som kunne oppfattes som kritiske til Kinas finansielle tilsynsmyndigheter. Jack Ma ble rik og berømt på netthandelskonglomeratet Alibaba, som også har tette bånd til teknologi- og finansselskapet Ant Group.

Presidenten personlig involvert

Avisen The Wall Street Journal (WSJ) skriver nå at Kinas mektige president Xi Jinping personlig engasjerte seg for å blokkere børsnoteringen.

Ved siden av uroen for at Ant skulle bli så stort at selskapet kunne rokke ved landets finanssystem, skal presidenten også ha hatt sine personlige grunner.

WSJ skriver at en hemmelig kinesisk etterforskning i forkant av børsnoteringen hadde funnet ut at politiske motstandere av Xi og kretsen rundt presidenten i skjul, bak flere lag med skallselskaper, hadde planer om å overta betydelige eierandeler i Ant Group. Dette skal dreie seg om mektige kinesiske familier og politiske aktører som kunne representere en trussel mot Xis maktgrunnlag.

Disse aktørene, samt Jack Ma og toppledelsen i Ant Group, skulle ifølge denne planen innkassere mange milliarder dollar på den påstått hemmelige planen. Penger som kunne utgjøre en politisk trussel mot Xi og den sittende ledelsen i Beijing.

I løpet av sine åtte år ved makten har Xi Jinping med til dels hard hånd spilt mange av sine rivaler utover sidelinjen, og ingen kinesisk leder har vært så mektig siden Mao Zedong som styrte landet i over 30 år, frem til sin død i 1976.

Rykteflom rundt Jack Ma

I forbindelse med at børsnoteringen ble avlyst forsvant også Jack Ma fra offentligheten. Det satte i gang en enorm rykteflom om at han var pågrepet, fengslet eller til og med henrettet.

Alibaba-gründer Jack Ma har vist seg
Den kinesiske Alibaba-gründeren Jack Ma har vist seg offentlig for første gang på to måneder. Han deltok på statlig TV i et digitalt møte med lærere.
00:50
Publisert:

Først 20. januar dukket Ma opp på en videolink med en tale til lærere på landsbygden i forbindelse med et veldedighetsprosjekt. I februar i år skal han ha blitt observert på en golfbane på ferieøyen Hainan sør i Kina. Han har ikke gitt noen intervjuer eller stilt opp personlig i offentlig sammenheng siden oktober i fjor.

Men børsnoteringen av Ant Group er likevel ikke helt død. I slutten av januar sa Kinas sentralbanksjef Yi Gang, ifølge CNBC, at planene om børsnotering kan gjenopptas så snart man har løst de juridiske og regulatoriske problemene fra i høst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.