For to år siden var finansteknologiselskapet Ant Group i ferd med å gjøre seg klar til børsnotering. Selskapet, som ble skilt ut fra den kinesiske internettgiganten Alibaba, planla å hente inn over 35 milliarder dollar i hva som skulle bli en av historiens største børsnoteringer.

Like før den planlagte børsnoteringen ved New York-børsen satte kinesiske myndigheter ned foten. Siden den gang har selskapet vært under kraftig press fra regulatoriske myndigheter og jobbet på spreng med en omorganisering av selskapet.

Nå skriver Wall Street Journal at milliardær Jack Ma, blant verdens hundre rikeste personer og på topp fem-listen i Kina, planlegger å gi fra seg kontrollen over Ant Group. Han har eid majoriteten av selskapet siden det ble skilt ut fra Alibaba, som han selv grunnla.

Superapp

Ant revolusjonerte hvordan kinesiske internettbrukere kunne betale regninger. Da smarttelefonene gjorde sitt inntog var Alipay klar med apper og bruk av qr-koder for å gjøre det enkelt å betale – også for de som ikke hadde kredittkort.

Alipay har over én milliard brukere og brukere kan også benytte tjenesten i andre deler av verden. Butikker og restauranter som kan ta imot betaling med kredittkort støtter også opp rundt Alipay-tjenesten.

I Kina er tjenesten blitt en superapp for bank- og finanstjenester. Med et par sveip kan brukere ikke bare betale for seg, men også spare, investere, låne eller foreta andre finanstransaksjoner.

Da børsnoteringen kollapset i 2020 var beskjeden at selskapet måtte reorganiseres som et finansielt holdingselskap, regulert av Kinas sentralbank. Nå planlegger altså Ma å gi fra seg sin kontrollerende eierandel i Ant Group, i et forsøk på å distansere seg fra Alibaba, men også for å hjelpe til med omorganiseringen av selskapet, skriver WSJ, med henvisning til kilder med kjennskap til saken.

Det kan i så fall skyve en potensiell gjenopplivning av børsnoteringen med minst ett år, ettersom kinesiske myndigheter krever en «timeout» for notering av selskaper som nylig har gjennomgått et eierskapsskifte.

Vurdert nedsalg i flere år

Selv om Ma hverken er i Ant Group-ledelsen eller sitter i styret, blir han beskrevet som en altoverskyggende figur i selskapet.

Gjennom et selskap han holder en «dominant posisjon i», eier Ma rett over 50 prosent av aksjene i Ant Group. Ifølge Wall Street Journals kilder skal Ma ha vurdert å gi fra seg kontrollen over Ant i flere år.

Det skal ha vært bekymring rundt det å ha én veldig dominant figur i toppen av selskapet, og kinesiske myndigheter skal ha gitt sin «velsignelse» til at Ma vil gi fra seg kontrollen, selv om det ikke har vært noe krav fra myndighetenes side.

Søknaden for å omorganiseres til et holdingselskap er ennå ikke blitt offisielt godkjent av den kinesiske sentralbanken, skriver WSJ.

Planen har vært å kjøre på med et nytt forsøk på børsnoteringer i både Hongkong og Shanghai etter at omorganiseringen er på plass, men avisens kilder sier nå at det ikke er noe hastverk for selskapet med å gjøre et forsøk nummer to. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.