USAs president Donald Trump har besluttet å fjerne Anthony Scaramucci fra rollen som kommunikasjonssjef i Det hvite hus, opplyser tre personer med kjennskap til beslutningen til New York Times mandag.

Det hvite hus bekreftet senere mandag at Scaramucci forlater stillingen som kommunikasjonssjef. «Mr. Scaramucci følte at det var best å gi stabssjef John Kelly muligheten til å begynne med blanke ark og til å bygge sitt eget team», heter det i en kort pressemelding.

Scaramucci fungerte i rollen i kun ti dager.

Beslutningen om å fjerne Scaramucci kom på oppfordring fra Trumps nye stabssjef John F Kelly, som ble tatt i ed mandag, ifølge New York Times' kilder.

Kelly overtok som stabssjef etter Reince Priebus, som var i en bitter personkonflikt med nettopp Scaramucci.

Scaramucci klarte å gjøre seg svært bemerket i løpet av sin korte periode som Trumps øverste talsperson. Ansettelsen skapte umiddelbart oppstyr og førte blant annet til at pressetalsmann Sean Spicer gikk av.

Etter noen dager i stillingen truet han med å sparke hele staben i håp om å få slutt på lekkasjene fra Det hvite hus. Assisterende pressetalsmann Michael Short ryddet i begynnelsen av forrige uke skrivebordet sitt etter at Scaramucci bekreftet overfor Politico at han ville få sparken.

Torsdag publiserte The New Yorker en svært oppsiktsvekkende sak der Scaramucci gikk til angrep på flere av sine kolleger i Det hvite hus. Stabssjef Priebus ble av Scaramucci omtalt som en paranoid person som lider av schizofreni, mens den omstridte strategen Steve Bannon ble beskyldt å ikke gjøre annet enn å fremme sine egne interesser.

I en twittermelding etter at reaksjonene på intervjuet begynte å sirkulere, ba ikke Scaramucci om unnskyldning, men innrømmet at han av og til bruker «fargerikt språk».

På en pressekonferanse mandag kveld opplyser Det hvite hus at Scaramucci ikke har noen rolle i Trump-administrasjonen på det nåværende tidspunkt.

53 år gamle Scaramucci har lang fartstid fra finansbransjen på Wall Street. Etter at han ble ferdig med studier i 1989 arbeidet han i seks år hos Goldman Sachs. Deretter startet han Oscar Capital Management sammen med en kollega, et selskap som til slutt endte som en del av Lehman Brothers.

I 2005 etablerte han hedgefondet Skybridge Capital. I januar i år solgte han unna eierposten i fondet da det så ut til at han skulle bli en del av Trump-administrasjonen.

Han skal ha vært aktuell for en rekke forskjellige jobber i administrasjonen. Først skulle han være et bindeledd til amerikansk næringsliv, før han var aktuell som ambassadør til OECD.

Tidligere stabssjef Reince Priebus skal imidlertid aktivt ha motarbeidet dette, ifølge The Atlantic.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: