Karbapenem blir brukt i behandling av pasienter som er smittet av bakterier som er immune mot alle andre typer antibiotika.

– Denne type antibiotika er den siste typen vi har. Om ikke denne type antibiotika fungerer, har vi ingenting å hjelpe oss med, seier forsker Dag Berlid til Nationen. Han er ekspert på antibiotikaresistens ved Oslo Universitetssjukehus og karakteriserer situasjonen som urovekkende.

Verst i Italia og Hellas

Rapporten fra den europeisk smittevernmyndigheten ECDC viser også at det er funnet bakterier som er resistente mot både karbapenem og colistin. Også colistin har status som siste skanse-antibiotika.

Situasjonen er verst i Italia og Hellas, men karbapenem-resistente bakterier er utbredt i Frankrike, Spania, Belgia, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Romania. 

I Norge vart det registrert 38 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier i 2015. Frem til 19. september i år er det registrert 30 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.