– En dag kan vi bli nødt til å velge mellom USA og Kina, sa Singapore statsminister Lee Hsien Loong til medlemslandene i Asean, som består av de ti landene i Sørøst-Asia, før han reiste til helgens Apec-møte.

– Jeg håper det ikke skjer snart, sa Lee.

48 timer senere hadde denne situasjonen rykket flere hakk nærmere. For første gang siden Apec ble etablert i 1989 klarte ikke medlemslandene å bli enige om en slutterklæring. USA og Kina fikk skylden for at møtet på Papua Ny-Guinea ble en fiasko.

Fiaskomøte

Landene i Sørøst-Asia har sittet på gjerdet i den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

– Begge land vil jobbe veldig hardt de neste årene for å sjarmere landene i regionen, sa spesialist i amerikansk Asia-politikken, Minxin Pei, til Bloombrg i helgen.

Forsøket om å få til en slutterklæring brøt sammen etter at USA ønsket at landene skulle bli enige om reformer i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Apec har ingen autoritet over WTO. Det er fakta. Slike saker må tas gjennom WTO, sa vertslandets statsminister Peter O’Neill på en pressekonferanse.

President Donald Trump har truet med å trekke landet ut av WTO da han mener at handelsorganisasjonen i for stor grad gir støtte til Kina og den kinesiske handelspolitikken.

«Politi blokkerte Kina-delegasjon»

Apecs primære målsetting er å fremme frihandel og økonomisk vekst i stillehavsregionen. Organisasjonen, som har 21 medlemsland på begge sider av Stillehavet, har involvert seg i sikkerhetsspørsmål.

Det var dramatikk under helgens årsmøte på Papua Ny-Guinea.

En kinesisk delegasjon forsøkte å ta seg inn på kontorene til vertsnasjonens utenriksminister og måtte fjernes med makt av lokalt politi, sa tre kilder til nyhetsbyrået AFP.

En kilde sa at utenriksministeren hadde sagt det ikke var «passende» å forhandle solo med Kina.

Kina avviste hendelsen.

– Dette er ikke sant. De som påstår dette forsøker å ødelegge forholdet mellom Kina og Papua Ny-Guinea, sa Wang Xiaolong, som ledet den kinesiske handelsdelegasjonen.

– Ingen vinnere

Kinas president Xi Jinping fikk applaus da han åpent kritiserte de amerikanske straffetollene.

– Dette er en kortsiktig strategi å forsøke å ødelegge forsyningskjedene med straffetoll. Historien har vist at konfrontasjon – om det er i form av kald krig, varm krig eller handelskrig – ikke vil føre til noen vinnere. Det er dømt til å mislykkes, sa Xi.

USAs visepresident Mike Pence, som representerte Trump under møtet, sa på en pressekonferanse at USA har god tid på seg og ikke vil gi etter i handelskonflikten.

– Vi vil ikke endre kurs før Kina endrer måten de oppfører seg på. Det amerikanske folk vet vi må gjøre noe for å starte det økonomiske forholdet til Kina. Det er ingen tidsfrister, sa Pence.

Eksperter frykter en ny, kald krig.

– Formuleringene vi hørte fra Pence er bekymringsfulle da de viser at vi beveger oss i retning av en situasjon hvor ingen vinner i det geopolitiske spillet rundt Stillehavet. Håpet om tilnærming mellom Kina og USA blir mindre og mindre sannsynlig, sa Asia-forsker Jonathan Pryke ved tenketanken Lowy Institute til Bloomberg.

Utsetter forhandlinger

Presidentene for USA og Kina skal møtes i slutten av neste uke i forbindelse med G20-møtet i Argentina. Forhandlingsdelegasjoner fra de to landene på regjeringsnivå skulle etter planen møtes i den amerikanske hovedstaden denne uken.

«Den siste planen er at de vil møtes i Buenos Aires», skriver South China Morning Post.

– Kina ønsker en avtale. De sendte over en liste over hva de var villige til å gi etter på. Det er en lang liste. Det er ikke akseptabelt for meg. På et eller annet tidspunkt vil vi gjøre det svært bra med Kina, sa Trump på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: