Over helgen legger Apple frem kvartalsresultatet. Analytikere har de siste ukene nedjustert forventningene for kvartalet som nettopp ble avsluttet. Hvor skal veksten komme fra?

Jakter ny vekst

Analytikere hos Stifel Nicolaus nedjusterte denne uken salgsprognosene for kvartalet fra 76,7 millioner solgte telefoner – til 63,4 millioner, ifølge Marketwatch. I samme kvartal for ett år siden solgte Apple rundt 75 millioner smarttelefoner.

Apple har overrasket tidligere, men de siste kvartalene har analytikere klart å treffe bedre. Ifølge Factset, som har innhentet prognoser fra rundt 40 Apple-analytikere, forventes det at omsetningen vil ende på 77,5 milliarder dollar – en svak vekst på to prosent.

Finansinstitusjonen Barclays nedjusterte denne uken kursmålet på Apple-aksjen for de neste 12 månedene til 117 dollar. Dette er fire dollar lavere enn sluttkursen på onsdag.

Spørsmålet alle stiller seg er hvor den fremtidige veksten skal komme fra. I tredje kvartalskvartal falt omsetningen med nesten 30 prosent i Kina. I toppsegmentet, hvor Apple har dominert, har kinesiske kunder funnet alternativer til lavere priser hos lokale selskaper.

Konsernsjef Tim Cook har vært i India flere ganger i året for å relansere Iphone. Han har også møtt landets statsminister Narendra Modi som forsøkt å overbevise Apple om å produsere lokalt i India for å ta markedsandeler og redusere prisen.

Knuses av kinesiske konkurrenter

Prisen er 40 prosent høyere i India enn i USA og de fleste europeiske land.

– Apple må få ned prisene ytterligere for å gjøre Iphone mer tilgjengelig for flere. Måten det må gjøres på er å produsere lokalt, sier direktør Mark Hung hos analyseselskapet Gartner til CNBC.

De siste salgsstatistikkene for fjorårets siste kvartal viser at Apple ligger på en tiendeplass på markedsstatistikkene fra analyseselskapet Canalys. Samsung er størst med en markedsandel på 22 prosent, men også Samsung har tapt betydelige markedsandeler det siste året.

På de fire neste plassene har de kinesiske selskapene Xiaomi, Oppo, Lenovo og Vivo tatt 36 prosent av markedet med modeller som koster langt mindre.

Disse modellene har vist seg å være midt i blinken for indiske kunder. I november trakk sentralbanken overraskende inn større sedler og erstattet disse med nye. De med større kontantbeholdninger har måttet dokumentere hvor pengene kommer fra.

Indiske mobiltelefonprodusenter, som for ett år siden hadde en markedsandel på nesten 30 prosent, klarer ikke å konkurrere med kinesiske produsenter som har tilgang til billige komponenter i hjemlandet og villige til å selge med tap for å ta markedsandeler.

– Micromax, Intex og Lava tok andre, tredje og femteplassen i 2015. I år har de forsvunnet fra topp-fem-listen og den samlede markedsandelen er på rundt 11 prosent, sier analytiker Rushabh Doshi i en kommentar.

Ønsker India-produksjon

Apple møtte indiske myndigheter på onsdag i hva selskapet sier var «konstruktive samtaler». Det amerikanske selskapet ønsker skattefritak i 15 år på import av Iphone-komponenter og produksjonsutstyr som skal kunne benyttes ved indiske fabrikker.

Indiske myndigheter har satt som en forutsetning at 30 prosent av komponenter må komme fra lokale selskaper. Dette er umulig for Apple, som får nesten alt av komponenter fra underleverandører i Kina, Taiwan, Sør-Korea og Japan.

– Det ideelle for den indiske regjeringen er at de behandler alle på samme måte. Hva er spesielt med Apple? Hvorfor skal den indiske regjeringen gi særfordeler til dette selskapet, spør analytiker Kiranjeet Kaur hos analyseselskapet IDC i et intervju med CNN.

Statsminister Narendra Modi har lansert en langsiktig økonomisk strategi for India hvor målet er å produsere mer lokalt og ta opp konkurransen med Kina.

Den gjennomsnittlige årsinntekten i India er på rundt 12.000 kroner. Den billigste Iphone-modellen koster 8700 kroner.

– Hvis du importerer komplette enheter vil skattene øke. Jeg ser ikke hvordan myndighetene kan gi Apple spesialbehandling. Ved å ikke ha produksjon i India vil prisene på Iphone bare øke mer, sier Kaur.

Hva betyr det at Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om USAs exit fra frihandelsavtalen TPP.
02:16
Publisert:

Hør DN-podcast: De skal være eksperter på børsselskapene, men er gjennomgående for positive. Er aksjeanalytikerne kvalifiserte spåmenn eller en overtent heiagjeng? DNs Thor Christian Jensen, Morten Bertelsen og Marte Ramuz Eriksen

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøvher ellerher.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.