Torsdag kveld fjernet Apple mobilspillet Fortnite for nedlastning fra «App Store». Spillet er nedlastet 133 millioner ganger fra Apple-tjenesten siden lanseringen. Noen timer senere valgte Google å gjøre det samme og fjernet spillet fra «Play Store» for Android-enheter.

Apple mener Epic Games har brutt utvikleravtalen ved å la brukere bestemme om de ønsker å betale for ekstra funksjoner og tjenester direkte til selskapet eller benytte Apple-kontoen. Ved å betale direkte til Epic Games sparer brukerne rundt 20 prosent.

Epic Games har lenge ligget i konflikt med Apple og Google, som krever inntil 30 prosent av alle inntekter fra apper som opprinnelig er lastet ned fra deres nedlastingstjenester.

Minutter etter at Fortnite ble fjernet leverte advokater inn et over 50 sider langt søksmål mot Apple i en domstol i California. Senere ble det levert inn et tilsvarende søksmål mot Googles eierselskap, Alphabet.

– Vi må alle velge å kjempe en smertefull kamp nå, eller godta en mektig mellommann med ubegrensede ambisjoner som krever en særskatt og vil begrense innovasjon i mange tiår fremover, sier konsernsjef Tim Sweeney til Wall Street Journal.

Apple mener at Epic Games forlanger særbehandling.

«Det at deres egne forretningsinteresse fører til at de forsøker å presse frem en særavtale endrer ikke faktum at retningslinjene skaper like vilkår for alle utviklere og gjør App Store trygg for alle brukere», skriver Apple i et tilsvar i en pressemelding.

Verdens største dataspill er gratis å spille – dro inn 16 milliarder kroner i fjor
Dataspillindustrien vokste med 3 prosent i 2019, men omsetningen til Fortnite var ned 25 prosent fra 2018.
00:40
Publisert:

Epic Games mener Apple, som er kun 30 milliarder dollar fra en børsverdi på 2000 milliarder dollar, utnytter sin dominerende markedsposisjon.

«Apples fjerning av Fortnite er nok et eksempel på at Apple benytter sin enorme markedsmakt for å pålegge urimelige begrensninger og ulovlig opprettholde sitt enerådende monopol på betalingstjenester av IOS-apper», heter det i søksmålet.

– Ikke la 2020 bli «1984»

I søksmålet trekkes det assosiasjoner til kampen Apple-grunnlegger Steve Jobs førte mot IBM for nesten 40 år siden med introduksjonen av Macintosh-datamaskinen i 1984.

«Macintosh var et nyttig og revolusjonerende våpen som brøt IBM-monopolet i datamarkedet. Nå har Apple blitt hva de en gang kjempet så hardt mot: et monster som forsøker å kontrollere markedet, blokkere konkurransen og kvele innovasjon», skriver Epic Games i søksmålet.

I 1984 presenterte Apple sin første Macintosh i en legendarisk reklamefilm i en periode hvor IBM dominerte databransjen. En ung kvinne kommer løpende med en slegge som kastes mot en stor skjerm hvor diktatorens hypnotiserende stemme høres fra «Big brother».

Idet skjermen knuses ruller hører seerne «Du vil skjønne hvorfor 1984 ikke vil bli som «1984»», med henvisning til George Orwells roman «1984» – fremtidsvisjonen hvor historien omskrives, opposisjon utraderes og alle overvåkes.

Epic Games gir Apple en smak av den samme medisinen i en ny animasjonsvideo som ble lansert samtidig med søksmålet.

«Epic Games har trosset App Store-monopolet. Som gjengjeldelse blokkerer Apple Fortnite fra en milliard enheter. Bli med i kampen for å forhindre at 2020 blir «1984»», avsluttes videoen med.

#FreeFortnite har trendet på Twitter siden mobilspillet ble fjernet.

– Kan åpne pandoras eske

Apple offentliggjør ikke en nedbryting av omsetningen fra App Store, men ifølge beregninger CNBC foretok tidligere i år var omsetningen på rundt 50 milliarder dollar i fjor. Apples andel utgjorde vel 15 milliarder dollar. Veksten har avtatt de siste årene.

De amerikanske teknologiselskapene er under press i USA for den dominerende markedsposisjonen de har. Apples toppsjef Tim Cook måtte stille i en kongresshøring i slutten av juli – sammen med toppsjefene fra Alphabet (Googles morselskap), Amazon og Facebook.

– Hvis de lykkes med søksmålet vil dette åpne en pandoraeske som gjør det mulig for andre utviklere å gjøre det samme, sier analytiker Dan Ives hos Wedbush Securities til Wall Street Journal.

Ifølge analyseselskapet Sensor Tower er Fortnite lastet ned 2,4 millioner ganger de siste 30 dagene via Apple-tjenesten og gitt in omsetning på 43,4 millioner dollar på en måned. Dette plasserer Fortnite på en femteplass på listen over de mest inntektsbringende appene for Iphone og Ipad i juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.