Bestilles en standard Ipad-modell hos Apples egen nettbutikk i Norge denne uken, vil denne først kunne leveres i februar neste år. Det er også lang leveringstid på flere av de mest avanserte Iphone-modellene. Situasjonen er alvorlig for Apple over hele verden.

Forsyningsproblemer. Nå rammer den globale databrikkemangelen og problemene i forsyningskjedene Apple med full styrke. Det er lang ventetid på de billigste Ipad-modellene.
Forsyningsproblemer. Nå rammer den globale databrikkemangelen og problemene i forsyningskjedene Apple med full styrke. Det er lang ventetid på de billigste Ipad-modellene. (Foto: Skjermdump apple.com/no)

«Midt i høysesongen opplever Apple et mareritt like før jul», skriver den velrenommerte japanske næringslivsavisen Nikkei Asia, som er en del av samme mediekonglomeratet som blant annet eier Financial Times, i en artikkel hvor over toppledere fra elektronikkindustrien er intervjuet.

Stanset produksjonen

Problemene i forsyningskjedene og elektronikkindustrien har vart i siden i fjor vår, da koronapandemien rammet for fullt. Apple har så langt vært forskånet. Årsaken er at selskapet er en gigant som er den viktigste kunden til underleverandører og som prioriteres.

I oktober, da Kina tar fri i over en uke, vil fabrikkene vanligvis sette inn ekstra ansatte, lokke med overtid og kjøre full produksjon 24 timer i døgnet. I år var situasjonen en helt annen. For første gang på over ti år ble produksjonen av Iphone og Ipad stanset i flere dager.

Derfor kan ikke databrikkekrisen løses uten Japan
Japan er lei av PS5-mangelen. Japanske myndighetene finansierer nå en forsterkning av halvlederbransjen for å avhjelpe den globale databrikkemangelen, forteller tech-guru Vlad Savov til Bloombergs Kurumi Mori i Tokyo.
02:43
Publisert:

– På grunn av mangel på komponenter og databrikker ga det ingen mening å bruke overtid og gi ekstra betaling til fabrikkansatte. Dette har aldri skjedd tidligere. Tidligere år har denne uken alltid vært travel hvor produsentene gjorde seg klare til produksjon, sier en mellomleder til Nikkei Asia.

Konsekvensene fra nedstengningen i oktober er synlige over hele verden nå – midt i hva som tradisjonelt er den travleste årstiden for blant annet Apple. Det er lang ventetid på produktene.

Det var et mål om å produsere 95 millioner Iphone 13 i 2021. Sannsynligvis blir fasit mellom 83 og 85 millioner enheter, ifølge Nikkei.

– Det er som den ene hodepinen kommer etter den andre. Det tar aldri slutt, sier en direktør hos en Apple-leverandør til næringslivsavisen.

Rekordhøy børsverdi

Apple tapte tre milliarder dollar i omsetning i andre kvartal som følge av databrikkemangelen og problemer i de globale forsyningskjedene. I tredje kvartal ble omsetningstapet doblet til seks milliarder dollar. Apples toppsjef Tim Cook spår større omsetningstap i førjulskvartalet.

Apple har klart seg bra gjennom stormkastene. Aksjekursen steg med over 3,5 prosent på tirsdag til 171 dollar – en ny rekord. Børsverdien er på over 2800 milliarder dollar – en seksdobling på fem år, og Apple er det mest verdifulle selskapet i verden.

Analytikere mener at Apple vil få et overskudd på 30,8 milliarder dollar i inneværende kvartal. Denne er syv prosent høyere enn samme kvartal i fjor.

Apples toppmodell, Iphone 13 Pro Max, har over 2000 komponenter. Det største problemet er ikke de mest avanserte komponentene, som prosessoren, kameraenheten eller den høyoppløselige skjermen.

– Selv om du har 99 prosent av komponentene tilgjengelig, men mangler en, to eller tre deler, er det nok til at en ikke kan sette i gang sluttproduksjonen, sier en direktør hos en stor Apple-produsent til Nikkei.

– Julen er ikke kansellert

Underleverandører i Malaysia og Vietnam stengte fabrikker tidligere i år på grunn av koronasmitte. Selv om situasjonen har bedret seg, er det fortsatt store forsinkelser.

Andre selskaper, som ikke har den samme innflytelsen og ikke i nærheten av å ha de samme finansielle musklene som Apple, er langt hardere rammet.

– Julen er ikke kansellert, men er forsinket for hele teknologisektoren. Det hjelper ikke å ha mange tiår med bransjeerfaring. Ingen har opplevd noe tilsvarende tidligere. Ingen vet hvordan en slik komplisert situasjonen kan håndteres, sier konsernsjef Jason Chen hos den taiwanske pc-produsenten Acer til Nikkei Asia.

Bransjen tror det vil ta lang tid før problemene i forsyningskjedene løses. Kommer det en ny nedstengning som følge av den nye omikronvarianten av koronaviruset kan situasjonen bli langt alvorligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.