Ved nyttår sjokkerte Apple investorer med å komme med et resultatvarsel. Salget av fjorårets Iphone-modeller var dårligere enn de hadde ventet. Dette sendte aksjekursen ned med over ti prosent i løpet av årets første handelsdag.

Aksjekursen har steget med 54 prosent siden årets bunnotering den 3. januar , og selskapet passerte en børsverdi på 1000 milliarder dollar i etterhandelen torsdag.

Økte ordre

Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei Weekly har Apple økt produksjonsordrene ved fabrikker i Kina med rundt åtte millioner enheter. Dette er rundt ti prosent mer enn de tidligere prognosene fabrikkene har forholdt seg til.

– Høsten er blitt langt travlere enn vi hadde ventet. Apple har vært forsiktige med å sette inn ordrer tidligere. Etter den siste økningen vil produksjonen være høyere enn i samme periode i fjor, sier en kilde til Nikkei Weekly.

Apple overrasket med å lansere en Iphone-modell som er betydeligere rimeligere enn fjorårets modeller. Iphone 11-modellen, som koster fra 8500 kroner, er bestselgeren i nøkkelmarkeder. Den dyreste toppmodellen er den som selger dårligst.

«Sterk start»

Apple-sjef Tim Cook sa til den tyske Bild denne uken at det har vært en «sterk start på salget» av årets Iphone-modeller.

Noe av årsaken til den økte produksjonen kan også være handelskrigen mellom USA og Kina. President Donald Trump har utsatt straffetoll på ti prosent på blant annet smarttelefoner produsert i Kina til 15. desember.

Apple forbereder lanseringen av en billigmodell med lansering 1. kvartal 2020, ifølge den anerkjente Apple-analytikeren Ming-Chi Ku. «SE 2», som vil ha mindre skjerm og en design som Iphone 8, forventes å selge rundt 30 til 40 millioner enheter i 2020.

Prisen er ikke kjent, men nettstedet 9to5mac.com antyder den kan ligge på under 400 dollar – rundt 3600 kroner. Dette er godt under halvparten av dagens billigste Iphone-modell i 11-serien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.