Det er fortsatt over seks måneder igjen før Apple vil lansere nye Iphone-modeller. De endelige beslutningene om hva som skal inngå i de nye modellene av teknologi og funksjoner gjøres de neste ukene – etter at konkurrentene har vist frem sine flaggskipsmodeller.

Supersyklus

Samsung lanserte på søndag Galaxy S9-modellene i Barcelona. Disse modellene skal både konkurrere med Apples Iphone X, posisjonere Samsung mot kinesiske selskaper og opprettholde markedsandelene.

I mars vil Huawei, som jakter på Apple og Samsung, lansere nye toppmodeller.

Toppmodellen, Iphone X, har solgt dårligere enn forventet. Analytikere har pekt på prisen på rundt 1000 dollar som for høy. Samsung legger seg på samme prisnivå med de nye modellene.

Samsung har også en rekke modeller som ligger betydelig lavere i pris. Det er startet testproduksjon av de nye modellene ved kinesiske fabrikker, ifølge Bloomberg.

Apple vil sannsynligvis lansere smarttelefoner med større skjerm. Den største modellen vil ha en skjermstørrelse på 6,5 tommer. Iphone 8 Plus er på 5,5 tommer og Iphone X, som har heldekkende skjerm, er på 5,8 tommer.

Ifølge analytiker Gene Munster, som har fulgt Apple siden 1990-tallet, vil Apple lansere tre nye modeller i høst. Han spår en «supersyklus» hvor brukere vil skifte ut gamle modeller.

– Dette er viktig. Når du har en betydelig oppgradering av skjermstørrelsen kommer folk ut i massevis for å oppgradere telefonene. Vi så dette med Iphone 6. De legger til rette for en tilsvarende vekst, sier Munster til Bloomberg.

Asia-vekst

Apple-grunnlegger Steve Jobs latterliggjorde konkurrentene som tilbød større skjermer da Iphone tviholdt på små skjermer de første årene. Det er asiatiske kunder som har tvunget frem endringene – også hos Apple.

Samsung og kinesiske konkurrenter har en rekke modeller med skjermer på større enn seks tommer.

– Det markedet som vil se den største salgsveksten er sannsynligvis Asia. Det har mange kunder som eier flere enheter og de elsker store telefoner, sier Munster.

Apple-kursen steg med to prosent til 179 dollar. Dette er en ny rekord for Apple og børsverdien er for første gang på over 900 milliarder dollar.

Ifølge Bloombergs kilder vil Apple også lansere en billigere smarttelefon i tillegg til en oppgradert versjon av Iphone X. Den nye Iphone X-modellen, som går under kodenavnet D32, vil benytte den langt raskere A12-prosessoren og ha stålramme.

I enkelte markeder vil den største modellen ha mulighet til å ha to sim-kort. Apple ønsker å ta i bruk eSim, men svært få mobiloperatører er blitt sertifisert. Telenor ble i desember den første mobiloperatøren i verden som har fått sertifisering av den globale bransjeorganisasjonen GSMA.

– Mye bedre enn Iphone X

Det kinesiske teknologiselskapet Huawei har mål om å bli verdens største smarttelefonprodusent.

– Før eller senere vil vi bli nummer en. Vi er i toppen nå, men i løpet av i år eller neste år vil vi være blant de to største, sa direktør Richard Yu denne uken.

Han spådde at det vil komme en konsolidering i smarttelefonmarkedet og at selskaper med en markedsandel under ti prosent ikke tjener penger. Huawei vil lansere flaggskipsmodellen P20 i mars.

– Den vil være mye bedre enn Iphone X. Vi vil levere fantastisk innovasjon på kamerateknologi – mye bedre enn konkurrentene. Det er mulig jeg ikke er ydmyk, men vi er bedre. Ikke bare litt bedre, men mye bedre, sa Yu.(Vilkår)

Slik får du kinolyd i stuen
Gråbein tester de beste subwooferene.
03:38
Publisert: