Apple har bekreftet at Iphone-modellenes operativsystem har en matematisk algoritme som nedsetter telefonens yteevne når batteriet eldes. Apple har forklart at dette skal sikre at telefonen fungerer så stabilt som mulig – også med nye versjoner av operativsystemet.

Apple beklager

Iphone-brukere har lenge mistenkt Apple for å ha svekket ytelsen på eldre telefoner og at dette har vært bevisst fra Apples side for å få brukere til å skifte ut eldre modeller.

«Vi vil aldri, og ville aldri ha gjort noe som bevisst vil forkorte livet på Apple-produkter eller forringe brukeropplevelsen ved å kjøre oppgraderinger. Vi har alltid ønsket at kundene skal kunne bruke Iphone så lenge som mulig», skriver Apple i en pressemelding på torsdag kveld.

Selskapet kommer med en direkte unnskyldning.

«Vi vet at noen av dere føler at Apple har sviktet. Det beklager vi», skriver Apple.

Apple forklarer at det var først i 2016 at det bevisst ble lagt inn en algoritme i versjon 10.2.1 av operativsystemet IOS. Årsaken var å forhindre at eldre telefoner, opp til Iphone 6S-modellene, ville slå seg av.

Advokatmat

Apples unnskyldning kommer etter at advokater har levert inn ni søksmål på vegne Iphone-brukere over hele verden. Apple forsøker å komme dette i forkjøpet ved å tilby eiere av Iphone-modellene mulighet til å skifte ut batteriene.

Apple reduserer prisene på erstatningsbatterier fra 79 dollar til 29 dollar for eiere av Iphone 6 eller nyere. Dette tilbudet vil være tilgjengelig fra slutten av januar og til slutten av neste år.

De forberedes også en programvareoppdatering av operativsystemet IOS like over nyttår hvor brukerne kan få mer informasjon om batteriets tilstand og forventet levetid.

Om dette er nok til at advokatene vil trekke søksmålene er tvilsomt.

«I stedet for å løse dette ved å gi gratis erstatningsbatterier til alle berørte Iphone-brukere forsøkte Apple å skjule dette», skriver en av saksøkerne.

Krever 999 mrd. dollar

I et av søksmålene forlanges det erstatning på 999 milliarder dollar (8200 milliarder kroner) – mer enn selskapets børsverdi på 878 milliarder dollar.

Bak flere av søksmålene står advokater som tidligere har vunnet søksmål mot Apple.

– Hvis det viser seg at kundene ville ha byttet ut batteriene i stedet for å kjøpe ny Iphone hvis de hadde kjent til den virkelige årsaken til programvareendringene kan du begynne å få en sak hvor det kan argumenteres for at det har vært en form for svindel, sier jusprofessor Rory Van Loo ved Boston University til Fortune Magazine.(Vilkår)

Audis flaggskip viser fremtiden
Audi A8 er en skikkelig baksetebil som viser teknologien som kommer i billigere modeller om kort tid.
01:44
Publisert: