Det taiwanske selskapet Foxconn (Hon Hai Precision Industry) har siden årtusenskiftet produsert nesten alt av produkter som Apple utvikler. Det amerikanske selskapet la ned alle egeneide fabrikker og endret samtidig måten produksjon av elektronikk foretas.

Sjokkert over størrelsen

Det kinesiske selskapet Luxshare Precision Industry har i all stillhet startet byggingen av en 285.000 kvadratmeter stor fabrikk i Kunshan i Jiangsu-provinsen. Fabrikkområdet tilsvarer over 40 fotballbaner. Dette er første fase av et enormt produksjonskompleks.

Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei Asia, som avslørte det nye prosjektet tidligere denne uken, skal anleggsselskapet ha fått beskjed om å ha selve fabrikkbygget ferdig ved nyttår. Mange tusen arbeidere er på plass.

– Vi jobber for tiden med andre etasje og tidsplanen er veldig stram. Vi jobber overtid hver dag, sier en anleggsarbeider til næringslivsavisen.

Aksjekursen på Luxshare steg med 7,7 prosent da nyheten ble kjent på onsdag. Siden Iphone ble lansert for nesten 15 år siden er det de taiwanske selskapene Foxconn og Pegatron som har stått for produksjonen av Apples Iphone-modeller.

Nå får de konkurranse fra Luxshare i Kunshan.

Kina-produsenter dominerer dronebransjen i USA: – Stadig mer opptatt av trusselen
Shenzhen-baserte DJI lager de fleste dronene som selges i USA, men kritikerne advarer om at de kan spre sensitive data til kinesisk etterretning. Droneentusiast og youtuber Billy Kyle forteller Bloombergs Bruce Einhorn mer. – Det er ikke lett å vite akkurat hva som skjer
02:15
Publisert:

– Jeg var på en forretningsreise i området og så Luxshares nye produksjonskompleks. Jeg ble sjokkert da jeg så størrelsen på komplekset og produksjonskapasiteten de kan ha for Iphone. Dagen hvor de truer Foxconn og Pegatron kommer tidligere enn hva folk skjønner, sier en direktør hos en Apple-leverandør til avisen.

Kinesisk-sentrert forsyningskjede

Luxshare har i det stille bygget seg opp til å bli en alvorlig konkurrent til de taiwanske kontraktsprodusentene. Aksjekursen er seksdoblet på to år og selskapet har en børsverdi på 320 milliarder yuan (450 milliarder kroner).

Apple selger årlig rundt 200 millioner Iphoner. Foxconn står for rundt 60 prosent av produksjonen. Pegatron har rundt 30 prosent av produksjonen. Luxshare og andre selskaper, blant annet i India, har drevet testproduksjon for Apple i mindre skala.

Kilder sier til næringslivsavisen at Luxshare har klart å både få opp produksjonen og innfri kvalitetskravene fra Apple. Luxshare er blitt den største produsenten av Apples AirPods-serie og den viktigste samarbeidspartneren i Kina.

– Dette viser at det ikke er alternativer til den kinesisk-sentrerte forsyningskjeden, sier senioranalytiker Michael Orme hos Globaldata til Verdict.

Hverken Apple eller Luxshare har bekreftet at produksjonsanlegget skal masseprodusere Iphone. Apples aksjekurs nådde en ny toppnotering tidligere i desember og selskapers børsverdi er på 2880 milliarder dollar.

– Svært fleksible

Luxshare har erfaring med å masseprodusere smarttelefoner på vegne av de kinesiske produsentene Xiaomi, Oppo og Vivo – som truer dominansen til Samsung og Apple.

– De tilbyr ikke bare lave priser, men er også svært fleksible og kan tilby smidige tilpasninger for å imøtekomme Apple. Det er noe Apple-sjef Tim Cook verdsetter høyt, sier teknologianalytiker Jeff Pu hos Haitong Securities til Nikkei Asia.

Det kinesiske selskapet har også bygget fabrikker i Sørøst-Asia, noe som vil gjøre det enklere for Apple å flytte produksjonen vekk fra Kina hvis handelskrigen mellom USA forverrer seg. Kinesiske myndigheter støtter lokale selskaper med ambisjoner.

Det tok tre dager å få godkjent hele prosjektet fra lokale myndigheter og få importlisenser i høst. Dette er en prosess som i Kina ofte kan ta et par år.

– Det hjelper å ha god støtte fra det offentlige når en bygger nye fabrikker i Kina, sier Pu.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.