De nyeste Iphone-modellene ble lagt ut for salg i nøkkelmarkeder sist fredag. Apple har som vanlig ikke offentliggjort noen salgsstatistikker, men forhandlere og nettbutikker melder om lavere interesse enn ved tidligere Iphone-lanseringer.

Toppmodellen Iphone X, til over 10.000 kroner, kommer først i salg i november.

Kraftig kursfall

Apple-kursen har falt jevnt i løpet av september, etter at den nådde en foreløpig topp for fire uker siden på 165 dollar. På mandag fortsatte kursfallet ned til 150 dollar – en nedgang på nesten én prosent.

Bakgrunnen er flere analyser som viser at etterspørselen etter Iphone 8-modellene er skuffende i nøkkelmarkeder, blant annet i Kina. Anmelderne av de nye Iphone 8-modellen lar seg heller ikke overbevise om at den blir en salgssuksess.

Forhåndssalget på det kinesiske nettstedet JD.com var på 1,5 millioner de første tre dagene. Da Iphone 7 ble lansert i fjor, var forhåndssalget på 3,5 millioner, ifølge Rosenblatt Securities.

– Forhåndsbestillingene er betydelig lavere i USA og Kina, skriver analytiker Alan Tseng hos Capital Investment Management.

Også finansinstitusjonen Citi har kommet til tilsvarende konklusjoner om Iphone 8-modellen, men mener dette ikke nødvendigvis er negativt for Apple.

– Vi er ikke overrasket over at det er kortere køer i forhold til tidligere lanseringer. Vi tror at brukerne vil vente for å sammenligne med Iphone X før de bestemmer seg, skriver analytiker Jim Suwa hos Citi Research i en rapport mandag.

Citi har satt et kursmål på 170 dollar for Apple-aksjen – 13 prosent høyere enn mandagens sluttkurs.

Selger seg ned

Apple produserer alle sine produkter på fabrikker i Asia. Ifølge fagnettstedet Digitimes, som følger teknologisektoren tett, er komponentleverandører blitt bedt om å redusere leveransene til toppmodellen Iphone X med 40 prosent.

Aksjekursen til Hon Hai Precision Industry, som er Apples hoffleverandør, har falt med ti prosent den siste måneden.

Andre komponentleverandører, som er avhengig av Apple, har falt kraftig de siste dagene. Pegatron har falt med nesten 20 prosent. Utenlandske investorer har solgt seg ned på den kinesiske Taipei-børsen.

Hon Hai og Taiwan Semiconductor Manufacturing, som produserer dataprosessorene for Apple, utgjør en fjerdedel av nøkkelindeksen på Taipei-børsen.

I forkant av Apple-lanseringen flokket internasjonale investorer til Taipei-børsen i forventning om at de nye Iphone-modellene skulle bli bestselgere. I forrige uke solgte utenlandske investorer aksjer for 677 millioner dollar, ifølge Bloomberg.(Vilkår)

Stadig flere kinesere under kniven
-Jeg vil ikke være en middelaldrende kvinne så tidlig, sier Chen Yan (35) som skal operere nesen sin.
01:52
Publisert: