Etter de amerikanske børsene stengte onsdag sendte Apple ut et resultatvarsel til investorer for kvartalet som ble avsluttet den 29. desember. Apple venter en omsetning på 84 milliarder dollar – mellom fem og ni milliarder dollar lavere enn tidligere indikert.

I samme kvartal i 2017 fikk Apple en omsetning på 88,3 milliarder dollar.

Aksjekursen falt med 7,6 prosent i etterhandelen. Med dette er Apples børsverdi på under 700 milliarder dollar – 424 milliarder dollar (3710 mrd. kroner) lavere enn den var på toppen i oktober.

– Forutså ikke omfanget

Det er etterspørselen i stor-Kina og mange viktige fremvoksende markeder som svikter. En sterk amerikansk dollar og svakere kinesisk økonomi hjelper ikke. Dette er første gang Apple har kommet med et resultatvarsel på nesten 20 år.

– Selv om vi forutså utfordringen i viktige fremvoksende markeder, forutså vi ikke omfanget på den økonomiske svekkelsen som har skjedd, spesielt i stor-Kina. Det meste av svekkelsen, og over 100 prosent av det verdensomfattende inntektsfallet, skjedde i stor-Kina, skriver Apples konsernsjef Tim Cook.

Han peker på at den økonomiske veksten i Kina i tredje kvartal var den nest laveste på et kvart århundre. På toppen av dette kommer den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, som har skapt usikkerhet hos kinesiske forbrukere.

– Økende usikkerhet har veid på finansmarkedene. Dette har gitt utslag på aktiviteten til Apple-utsalgene og våre partnere i Kina. Markedsstatistikker viser at det har vært et særdeles kraftig fall i det kinesiske smarttelefonmarkedet, skriver Cook.

Utsetter Iphone-kjøp

Ifølge Apple-toppsjefen har ikke utfordringene kommet overraskende. Under resultatfremleggelsen i oktober ble dette nevnt, men Apple regnet med en omsetnings- og resultatvekst. Eksisterende Iphone-brukere har også utsatt å kjøpe nye smarttelefoner. Enkelte har nøyd seg med å skifte batteri og bruker gamle modeller.

Etter en batteriskandale i 2017 lovet Apple å bytte batterier på flere millioner Iphone-modeller for et par-tre hundre kroner. To år gamle telefoner ble nesten som nye.

– Apple hadde hjernevasket brukerne til å tro at batteriet var noe de aldri måtte bry seg om. Det gjorde at brukerne kjøpte nye enheter for tidlig, sier grunnlegger Kyle Wiens hos iFixit til Wired.

Apple-investorer går i blinde

Cook nevner ikke konkurransesituasjonen i aksjonærbrevet. Kinesiske Huawei har i løpet av det siste året gått forbi Apple til å bli verdens nest største smarttelefonprodusent – til tross for at selskapet ikke selger modellene på det amerikanske markedet.

Ming-Chi Kuo, som er kjent som er den mest innflytelsesrike Apple-analytikeren, advarte i midten av desember om at Iphone-salget ville falle med inntil 20 prosent i første kvartal til mellom 38 og 42 millioner enheter.

«I 2019 vil Apple sannsynligvis selge under 190 millioner Iphone-enheter», skrev Kuo.

Konsensus lå på 212 millioner enheter, ifølge FactSet. Apple har sluttet med å offentliggjøre enhetssalg av Iphone, noe analytikere og investorer har kritisert.

– Det store sjokket er ikke at ingen så dette komme. Det er omfanget og hvor begrenset det er til Kina. Kina falt over en klippe og får en til å bare måpe. Dette, sammen med mangel på tall, gjør at investorer føler de beveger seg i blinde, sier analytiker Daniel Ives hos Wedbush Securities til Bloomberg.

Etterlyser innovasjon

Apple har ikke lansert et nytt produkt siden Apple Watch i 2015. Den største veksten de siste årene har vært tjenester og økosystemet rundt Apple-produktene.

– En av Apples suksesser var at de har lykkes i Kina. Nå ser de nedsiden i et marked som faller. Innovasjonssyklusen har bremset hos Apple. Hvor er de nye, spennende produktene? Hvor er de spennende entreprenørene i selskapet, spør den innflytelsesrike teknologikommentatoren Kara Swisher overfor CNBC.

Kina, som har stått for mye av veksten siden 2013, har vist tegn til stagnasjon før resultatvarselet.

– I tillegg til svak etterspørsel etter Apples produkter i Kina og andre fremvoksende markeder, virker det som at kombinasjonen pris og funksjoner i Iphone XR ikke er blitt godt mottatt, skrev analytiker Rod Hall hos Goldman Sachs i november.

Aksjekursen for Apples komponent- og underleverandører i Asia faller på torsdag. Alphabet (Google), Amazon og Microsoft har falt med rundt to prosent i etterhandelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Strålende vinterrødvin
Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å få tak i de gode rhônevinene, men dette er et godt kjøp fra Sør-Afrika. Perfekt til norsk viltkjøtt og kan drikkes nå. Mullineux lager en delikat og saftig syrah fra Sør-Afrika som er perfekt om vinteren.
01:35
Publisert: