Det er vel en måned siden Iphone X ble sluppet i Apples største markeder. Dette er en av de dyreste smarttelefonene på markedet med en startpris på tilsvarende 999 dollar (fra 10.990 kroner i Norge).

Lanseringen ble utsatt på grunn av komponentsvikt. Nå er det etterspørselssvikt.

Svak etterspørsel

Alle Apples produkter produseres av taiwanske selskaper med produksjon i hovedsak i Kina. Regionale næringslivsaviser og finansinstitusjoner i Asia får ut lekkasjer og informasjon fra Apples underleverandører. Dette har ofte vist seg å gi en riktig indikasjon på etterspørselen.

Ifølge den taiwanske næringslivsavisen Economic Daily News kan Apple komme til å kutte produksjonen av Iphone X fra et tidligere produksjonsmål på 50 millioner enheter til 30 millioner i 1. kvartal 2018.

Asiatiske og amerikanske finansinstitusjoner, som følger Apple tett, melder om at det har vært lavere enn forventet etterspørsel etter toppmodellen til jul. Dette forventes å fortsette inn i neste kvartal.

«Etter at den første etterspørselsbølgen er oppfylt er det bekymring i markedet for at den høye prisen på Iphone X kan svekke etterspørselen i første kvartal», skriver analytiker Zhang Bin hos meglerhuset Sinolink Securities i en ny rapport denne uken.

Sinolink har nedjustert etterspørselen av toppmodellen fra den tidligere prognosen på 45 millioner enheter – til 35 millioner. Apple har ikke oppgitt salgsbudsjetter.

Ifølge en rapport fra amerikanske JL Warren Capital vil Iphone X-salget havne på 25 millioner enheter i neste kvartal. Analytikerne peker på høy pris og mangel på innovative funksjoner.

«Til tross for all oppmerksomheten og markedsføringen av X-modellen har det ikke ført til global etterspørsel», skriver JL Warren Capital.

Bredt kursfall

Apples aksjekurs falt med over 2,5 prosent ved Nasdaq-børsen på tirsdag etter lekkasjer, rykter og analyser. Aksjekursen på taiwanske Largan Precision, som leverer kameralisenser til blant annet Iphone-modellene, har falt med over 25 prosent i desember.

Hon Hai Precision Industry, som er Apples hoffprodusent, har falt med 25 prosent siden selskapet startet produksjonen av de siste Iphone-modellene i sommer.

Apple kommenterer ikke rykter og spekulasjoner. KeyBanc Capital Markets har analysert søk etter «Iphone X» og konkluderer med at det har vært «middelmådig».

Også for ett år siden var det tilsvarende reaksjoner og lekkasjer etter at fjorårets Iphone-modeller. For ett år siden skrev den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun at Iphone-produksjonen ville bli kuttet med ti prosent.

Dette ble fulgt opp med nedgraderinger fra Wells Fargo, Morgan Stanley og Barclays. Apple overrasket og la frem et kvartalsregnskap med en milliard dollar mer i omsetning enn konsensus.

Siden nyttår har imidlertid aksjekursen steget med 47,3 prosent.(Vilkår)

Her er D2s beste bilder fra 2017
02:33
Publisert: