Tirsdag får investorer vite hvor ille siste kvartal var for Apple i Kina, India og Sørøst-Asia – regioner som skulle være nye vekstmarkeder for smarttelefonen Iphone.

Apple kom med et resultatvarsel for fire uker siden om at stor-Kina, hvor også Taiwan og Hongkong inngår, ikke hadde innfridd.

Hemmeligholder Iphone-salg

Apple vil ikke offentliggjøre detaljerte salgsstatistikker for forrige kvartal. Tidligere har det blitt kjent nøyaktig hvor mange enheter som ble solgt av Iphone og Ipad. Nå må investorer og analytikere nøye seg med rene omsetningstall.

Strategy Analytics har foretatt analyser av mobiltelefonsalget i nøkkelmarkeder siden smarttelefonens barndom. Ifølge deres beregninger falt enhetssalget av Iphone i Kina med 22 prosent i siste kvartal til 10,9 millioner enheter. For året som helhet ble det også en nedgang.

– Apples Iphone-salg i Kina har falt i de siste åtte av 12 kvartalene. Apple har vært under press i Kina de siste tre årene, sier analytiker Linda Sui hos Strategy Analytics i en kommentar.

Det kinesiske smarttelefonmarkedet falt med 11 prosent i fjorårets siste kvartal. Apple klarte å komme seg så vidt forbi Xiaomi på salgsstatistikkene med en knepen femteplass. Huawei er klar markedsleder og økte markedsandelen fra 20 til 27,8 prosent.

– Apple får kraftig kritikk i Kina for prisene. De er i fare for å prise Iphone ut av markedet, mener Sui.

Iphone XR-modellen, som prises lavere enn toppmodellene, er blitt en fiasko i Kina med en pris på rundt 9000 kroner. Kinesiske konkurrenter selger modeller til halv pris – og ofte lavere.

Apples konsernsjef Tim Cook har ikke gitt opp troen på det kinesiske markedet, til tross for at Iphone-salget stupte i siste kvartal.
Apples konsernsjef Tim Cook har ikke gitt opp troen på det kinesiske markedet, til tross for at Iphone-salget stupte i siste kvartal. (Foto: Aly Song/Reuters/NTB Scanpix)

– Dette er ikke et engangstilfelle. Dette kan være et langvarig problem. Vi vet ikke hvor bunnen er for Iphone-salget, sier analytiker Ben Bajarin hos Creative Strategies til Financial Times.

Historisk verdifall

Apples aksjekurs har stupt og siden forrige resultatfremleggelse har børsverdier på nesten 400 milliarder dollar forsvunnet fra selskapet. Det er 40 milliarder dollar lavere enn børsverdien på Facebook – USAs sjette mest verdifulle selskap, og et av historiens største verdifall for et selskap.

Finansinstitusjonen Morgan Stanley mener at dagens aksjekurs gjenspeiler «ekstremt forsiktige» utsikter for Iphone-salget, ifølge en ny analyse. Hvis Apple overrasker med et bedre kvartalsresultat, og mer optimisme for inneværende kvartal, kan aksjekursen få et løft.

Analytikere som følger Apple er i tvil. Et flertall av de 41 analytikerne som føler Apple anbefaler investorer om å sitte rolige og holde på aksjen. Morgan Stanley har satt et kursmål på 211 dollar innen de neste 12 månedene – 35 prosent høyere enn dagens kurs.

Analytiker Ming-Chi Kuo, som er den som har hatt best innsikt i Apple-sfæren i mange år, tror at Iphone-salget vil falle med 29 prosent i inneværende kvartal, ifølge en ny analyse. Han tror bunnen vil bli nådd i sommer for Apples Iphone-problemer.

Ekspanderer utenfor Kina

Apples underleverandører i Asia har fått svi for lavere etterspørsel og handelskrigen. Aksjekursene har stupt i januar etter at Apple har satt inn lavere enn ventede ordrer. Iphone-produksjonen i inneværende kvartal ventes å ligge rundt 30 prosent lavere enn opprinnelig anslått.

Taiwanske Foxconn og Pegatron, som er Apples største produsenter, bygger nye fabrikker i Vietnam, Indonesia, India og USA for å stå bedre rustet hvis handelskrigen mellom USA og Kina forverres. Foxconn har redusert antall innleide kontraktsarbeidere i Kina med 50.000.

Enkelte fabrikker i Kina er som mellomstore byer med 80.000 ansatte. Sørøst-Asia er annerledes.

– Arbeidere i Sørøst-Asia er ikke villige til å forlate hjemstedene og bo på fabrikkene. Det vil begrense størrelsen på fabrikkene til rundt 20.000 ansatte, sier konsernsjef SJ Liao hos Pegatron til Financial Times.

Hva betyr Apple-smellen for norsk økonomi?

Hør DN-podkasten «Finansredaksjonen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator: En neve rapsfrø for Oslo Børs? Tror de nordmenn er idioter?
Grandiost, men er det grandiost nok for Petter Stordalen?
03:46
Publisert: