Den økonomiske veksten er den laveste på et kvart århundre, børsen har stupt, det er handelskrig, overkapasitet og nervøse forbrukere strammer inn. Kina-problemene har rammet internasjonale storselskaper hardt på kort tid.

Tyske Daimler har kommet med to resultatvarsler de siste seks månedene på grunn av svakere etterspørsel etter Mercedes-modeller. Aksjekursen har falt med over 40 prosent. For første gang i historien falt personbilsalget i Kina i 2018.

Franske, italienske og amerikanske merkevarer som Louis Vuitton, Tiffany’s og Gucci har merket at kinesiske forbrukere har strammet inn. Tollvesenet har slått hardt ned på turister som går på grønt etter å ha handlet inn på utenlandsreiser.

Logistikk- og transportselskapet FedEx kom med resultatvarsel like før jul. Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til økt usikkerhet og lavere aktivitet hos handelspartnerne. Selskapets aksjekurs falt med over 42 prosent i løpet av høsten.

– Den globale handelen har bremset de siste månedene. Ledende indikatorer viser en fortsatt nedgang i den globale handelen på kort sikt, sa FedEx’ finansdirektør Alan Graf i forbindelse med resultatfremleggelsen.

– Ikke begynnelsen på slutten

For andre gang på 20 år måtte Apple advare investorer om at det vil bli svakere omsetning enn tidligere antydet i et resultatvarsel onsdag kveld. Det er det kinesiske markedet som har sviktet de siste ukene. De nye Iphone-modellene som ble lansert i høst har ikke slått an i stor-Kina.

Det kinesiske markedet leverte i flere år en svært høy vekst for Apple. I et enkeltkvartal i 2016 var omsetningsveksten fra stor-Kina, hvor Taiwan og Hongkong inngår, på 71 prosent. Apples konsernsjef Tim Cook har vært i Kina flere ganger i året for å pleie markedet.

I forrige kvartal var Kina-omsetningen på 11,4 milliarder dollar – tilsvarende 18,5 prosent av Apples totalomsetning. I et aksjonærbrev indikerer Cook at over 100 prosent av det forventede omsetningsfallet på mellom seks og ni milliarder dollar skyldes Kina.

I førjulskvartalet for ett år siden var Kina-omsetningen på 18 milliarder dollar etter en vekst på 11 prosent. Slår de nye prognosene til kan det i verste fall bety nesten en halvering i Kina-omsetningen i forrige kvartal for Apple, da Iphone er det viktigste produktet.

– Dette er ikke begynnelsen på slutten for Apple, sier den erfarne Apple-analytikeren Gene Munster til CNBC, men han tror det kan ta noen kvartaler før uroen rundt Apple gir seg.

Apple hadde i oktober en børsverdi på over 1100 milliarder dollar. Siden toppen har aksjekursen falt med 37,5 prosent og selskapet er verdt under 700 milliarder dollar. Aksjekursen falt med over 7,5 prosent i etterhandelen natt til torsdag.

Knuses av kinesiske konkurrenter

I en epost til ansatte bekrefter Cook at det har vært en omsetningssvikt i salget av Iphone og at dette i hovedsak skyldes det kinesiske markedet.

Cook påpeker i aksjonærbrevet at den økonomiske veksten i Kina var den nest laveste på et kvart århundre i tredje kvartal. Standard Chartered nedjusterte denne uken den økonomiske veksten for Kina for siste kvartal til 6,3 prosent – lavere enn i tredje kvartal.

Aktiviteten ved kinesiske fabrikker har falt de siste månedene. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med over 25 prosent i fjor og det er blitt vanskelig å tjene kjappe penger fra eiendomsinvesteringer. Det antas at over 60 millioner boliger står tomme i Kina.

Alt dette gjør at kinesiske forbrukere er blitt forsiktige med innkjøp.

Huawei har gått forbi Apple til å bli verdens nest største smarttelefonprodusent. I Kina lå Apple på en femteplass i tredje kvartal – bak de kinesiske merkene Huawei, Vivo, Oppo og Xiaomi, ifølge Counterpoint Research.

– Forbrukerne er blitt mer prisfølsomme under den vanskelige økonomiske utviklingen. De konkurransedyktige prisene som tilbys av kinesiske konkurrenter er mer tiltrekkende, sier analytiker Will Wong hos analyseselskapet IDC til BBC.

Smarttelefoner i toppsjiktet fra kinesiske leverandører koster rundt halvparten av hva en sammenlignbar Iphone-modell koster i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
01:45
Publisert: