Kilder sier til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizan Shimbun at Apple har foretatt betydelige endringer i Iphone-produksjonsplanene for inneværende kvartal. Leverandørene fikk beskjed i slutten av desember – før resultatvarselet – om at Apple hadde behov for færre Iphoner.

Nærmer seg 2013-nivå

Tre taiwanskeide selskaper produserer alle Apples Iphone-modeller. De mest avanserte modellene står Foxconn bak – et selskap som dagens konsernsjef Tim Cook etablerte tette forbindelser med etter at han ble hentet inn av Apple-grunnlegger Steve Jobs på slutten av 1990-tallet.

Nesten alt av komponenter som benyttes i smarttelefoner produseres i Asia. Apple er Samsung største enkeltkunde. Samsung kom med resultatvarsel på tirsdag – en knapp uke etter at Apple nedjusterte omsetningsprognosene for forrige kvartal med mellom fem og ni milliarder dollar.

Ifølge Nihon Keizai Shimbuns kilder fortsetter problemene for Apple inn i årets første kvartal.

«Apple kutter produksjonsplanen for nye Iphoner med rundt ti prosent for inneværende kvartal», skriver avisen på onsdag.

Det er to måneder avisens kilder bekreftet at etterspørselen etter Iphone var lavere enn ventet. Produksjonen ble kuttet i november. Den svakere etterspørselen i forrige kvartal ble bekreftet av Apple den 2. januar.

Produksjonen vil bli redusert til mellom 40 og 43 millioner enheter i inneværende kvartal, ifølge avisen. I fjorårets første kvartal solgte Apple 53,2 millioner Iphoner. Apple har ikke solgt under 40 millioner enheter i årets første kvartal siden 2013.

Apple sa i oktober at de ikke vil offentliggjøre detaljerte salgsstatistikker i fremtiden – noe de har gjort siden lanseringen av Iphone for 12 år siden.

– Oh, dette er ille

Apples asiatiske leverandører har fått svi. Catcher Technology, som leverer rammer til Iphone XR-modellen, opplevde et omsetningsfall på 28 prosent i desember, ifølge en ny børsmelding denne uken. Aksjekursen har falt med 25 prosent siden desember.

«Utsiktene er utfordrende og etterspørselen er svært usikker og volatil», skriver selskapet.

Apple har sagt at omsetningen fra Apple Store og økosystemet gir vekst. Nomura Securities analyseselskap Instinet er uenig.

Apples Iphone XR ble lansert i september i fjor.
Apples Iphone XR ble lansert i september i fjor. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)

«Oh, dette er ille. Veksten i tjenesteinntekter falt til 20 prosent i siste kvartal. Konsensus lå på 24 prosent», skriver analytiker Jeffrey Kvaal som mener at det ikke bare er svikten i enhetssalget som skaper problemer for Apple.

Gamle dommedagsprofetier

Apples konsernsjef Tim Cook sier i et nytt intervju med CNBC at han tror problemene på det kinesiske markedet er midlertidige. Han karakteriserer utspill fra analytikere som har skrevet at dette er «Apples mørkeste dager» som «vrøvl og sludder».

Apples konsernsjef Tim Cook, avviser at Iphone XR er en fiasko.
Apples konsernsjef Tim Cook, avviser at Iphone XR er en fiasko. (Foto: Aly Song/Reuters/NTB Scanpix)

Han avviser at XR-modellen har vært en fiasko, selv om han innrømmer at han gjerne skulle ha solgt flere enheter.

– Jeg har hørt det samme fra dommedagsprofetene i 2001, 2005, 2007, 2008, 2010, 2012 og 2013. Du finner sikkert de samme sitatene fra de samme folkene. Innovasjonskulturen vår sammen med de fantastiske, lojale kundene, glade kunder og økosystemer er noe som sannsynligvis er undervurdert, sier han.

Kina har vært et viktig vekstmarked for Apple har omsetningen har i flere kvartaler vært på rundt 20 prosent.

– Den kinesiske økonomien begynte å svekkes i andre halvdel av året. Det var en rasjonell nedgangsbane. Handelsspenningene med USA skapte en skarpere nedgang, sier Cook til CNBC.

Cook, som har svært gode kontakter helt til topps i regjeringene i USA og Kina, tror det går mot en løsning på handelskrigen mellom de to landene.

– Jeg tror en avtale er mulig. Jeg har hørt veldig oppløftende ting nylig. Jeg snakker med dem. Jeg gir dem innspill og tanker, sier han til næringslivskanalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: