Det er ingenting som tyder på krise hos Apple. Omsetningen økte med 11 prosent til 59,7 milliarder dollar i siste kvartal. Da koronakrisen startet i Asia i vinter var Apple tidlig ute med å trekke tilbake tidligere prognoser på grunn av usikkerheten.

Heller ikke nå ønsker de å komme med prognoser for resten av året; til det er usikkerheten for stor.

Doblet børsverdi

Som mange teknologiselskaper har Apple klart seg bra gjennom pandemien. Ansatte over hele verden er sendt på hjemmekontor og dette har ført til økt etterspørsel etter telefoner, nettbrett og datamaskiner. Ipad-salget, som i mange år var flatt, økte med 31 prosent i kvartalet.

– Det er klart at produktene vi tilbyr er veldig relevante for kundene våre. Pandemien har gjort dem mer relevante enn før. Folk har mer tid hjemme så de ønsker å hygge seg med flere digitale tjenester, sa Apples finansdirektør Luca Maestri under resultatpresentasjonen til Financial Times.

Vanligvis starter masseproduksjonen av neste generasjon Iphone-modeller ved fabrikker i Kina i månedsskiftet juli/august og med lansering i midten av september. Det vil ikke skje i år. Iphone 12-modellene, som blant annet vil ha støtte for 5G, kommer senere.

– I fjor lanserte vi de nye Iphone-modellene i slutten av september. I år vil produktene komme noen uker senere, sa Maestri.

Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei Weekly skyldes forsinkelsen nedstengningen av California som følge av koronapandemien og mangel på 5G-komponenter fra amerikanske underleverandører. Apple planlegger fire ulike 5G-modeller.

Apple-styret har godkjent en fire til én aksjesplitt – kun seks år siden sist dette skjedde. Apple-kursen steg med 6,4 prosent i etterhandelen til 409,5 dollar. Børsverdien er doblet det siste året til nesten 1700 milliarder dollar.

– Massivt etterslep

Apple har klokkertro på det asiatiske markedet for fortsatt vekst.

– Iphone 11 har vært vår bestselgende telefon og har vært nummer en i urbane områder i Kina. Hjemmekontor og fjernundervisning ga høyere salg av Ipad i kvartalet. Mac-salget hadde et sterkt kvartal med tosifret vekst i Kina, sa Apples toppsjef Tim Cook under resultatpresentasjonen.

Det er over seks måneder siden koronapandemien førte til at Kina delvis stengte. De offisielle Apple-utsalgene i Kina ble stengt og ved fabrikkene som produserer alt av Apple-produkter stanset produksjonen frem til slutten av februar.

– Det ligger an til et massivt etterslep for å oppgradere til Iphone 12 i Asia, men også resten av verden. Kina er fortsatt et veldig viktig for Apples fremtidige suksess. Vi antar at omtrent 20 prosent av oppgraderingene vil komme fra denne regionen det kommende året, sier direktør Dan Ives hos meglerhuset Dan Ives til Nikkei Weekly.

Fredag morgen åpner Apple dørene til en av sine største Apple-utsalg i Asia i Bangkok. Apple hadde en vekst på 17 prosent i de asiatiske markedene utenfor Kina og Japan.

Thailand har klart å kontrollere spredningen av koronaviruset, men grensene er fortsatt stengt for internasjonale turister.

Kunder som ønsker å stikke innom butikken må booke tid og få et tidspunkt. Før de får komme inn dørene i sjekkes temperatur og det er påbudt at alle har munnbind. De vel 130 ansatte ved utsalget skal beherske 17 ulike språk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.