Apple klarte ikke å innfri hverken på topplinjen, med en svakere omsetning enn ventet – eller på bunnlinjen. Omsetningen økte i kvartalet med 29 prosent sammenlignet med i fjor – til 83,36 milliarder dollar, men dette var 1,5 milliarder dollar svakere enn konsensus.

Selskapet skylder blant annet på forsyningskrisen og mangel på komponenter fra blant annet underleverandører i Sørøst-Asia, hvor det har vært nedstengninger siden tidlig på sommeren.

Bredt kursfall i Asia

Da Asia-børsene åpnet fredag morgen, bare timer etter at Wall Street hadde stengt for dagen og Apple hadde lagt frem resultatene for tredje kvartal, forsøkte de viktige komponentleverandørene til teknologisektoren å finne et fotfeste.

Japanske Alps Alipine, som leverer komponenter og sensorer til Apples Iphone-modeller, falt med 7,3 prosent fredag formiddag. Også andre komponentleverandører falt, noe som også sendte den brede Nikkei 225-indeksen over én prosent lavere.

Taiwanske Hon Hai Precision Industry, som er Apples hovedprodusent av Iphone, Macer og nettbrett, falt med 1,3 prosent da handelen startet ved Taipei-børsen. Aksjekursen har tatt seg inn.

Apple-produsenter advarte i august om at de hadde store problemer med å sikre seg viktige komponenter fra fabrikker i Malaysia, Vietnam og Singapore på grunn av nedstengninger fra koronapandemien. Dette er masseproduserte delkomponenter som alle typer produkter benytter.

I tillegg kom utfordringer med strømtilførselen ved fabrikker i Kina ved slutten av tredje kvartal. Apple-sjef Tim Cook venter at mange av problemene vil vedvare i inneværende kvartal. Det er ingen mangel på etterspørselen. Det er ventetid på enkelte Iphone 13-modeller.

Nye statistikker fra fredag viser at den japanske industriproduksjonen falt med 5,4 prosent i september. Dette fallet var over dobbelt så stort medianestimatene fra analytikere.

Den japanske sentralbanken nedjusterte vekstprognosene for verdens tredje største økonomi på torsdag. Forsyningskrisen blir ansett som en større trussel for den japanske økonomien enn koronapandemien, ifølge kommentarer fra sentralbanksjef Haruhiko Kuroda.

Større enn Apple

Apples aksjekurs falt med 3,53 prosent i etterhandelen på torsdag. Dette gir selskapet en børsverdi på 2433 milliarder dollar. Den tidligere erkerivalen Microsoft gikk forbi Apple med en børsverdi som er rundt fire milliarder dollar høyere etter børsens stengetid.

Microsoft la frem overraskende sterke kvartalsresultater tidligere denne uken med en omsetningsvekst på 22 prosent. Inntektene havnet på 45,32 milliarder dollar – 1,3 milliarder dollar høyere enn ventet.

Flere internasjonale finansinstitusjoner har fortsatt kjøpsanbefaling på Microsoft-aksjen. Salget av personlige datamaskiner har skutt i været under pandemien og dette har fortsatt. Det er et behov for kraftigere datamaskiner – og vilje til å betale.

«Microsoft overvant de største bekymringene, nemlig PC-divisjonen og marginene», skriver finansinstitusjonen UBS i en rapport.

Apple hadde en børsverdi på 7,7 milliarder dollar i 2001 mot Microsofts 358 milliarder dollar, ifølge companiesmarketcap.com.

Ifølge Bloombergs beregninger vil børsverdiene for Apple og Amazon, som også la frem resultater torsdag kveld i USA, falle med over 200 milliarder dollar når Wall Street åpner fredag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.