Iphone X, som er Apples toppmodell, har ikke solgt så godt som forventet. Asiatiske underleverandører har fått nedjustert ordrene sammenlignet med opprinnelige budsjetter siden i november. En høy pris spiller inn, og pressede marginer for Apple og leverandørene.

Vil eie skjermteknologi

Skjermen til Apples flaggskip produseres av erkerivalen Samsung Electronics. Samsung er det eneste selskapet som er i stand til å masseprodusere den spesielle skjermtypen med OLED-teknologi. Det er samme skjermtypen som benyttes i Samsungs Galaxy S-modeller.

Apple ønsker mer kontroll over blant annet skjermteknologien, hvor de er avhengig av asiatiske konkurrenter. Ifølge Bloomberg har Apple åpnet en liten fabrikk i California hvor de tester ut en helt ny skjermtype.

MicroLED-skjermer skal gjøre fremtidige produkter tynnere, mindre energikrevende og gi bedre kontrast. Det viktigste er imidlertid at Apple vil kontrollere og eie teknologien.

– Dette er en gyllen mulighet å utvikle dette selv. Alle kan kjøpe skjermer basert på LCD eller OLED-teknologien. Apple kan ende opp med å eie MicroLED, sier Ray Soneira, som står bak DisplayMate Technologies, til Bloomberg News.

Den hemmelige Apple-fabrikken, som ligger en 15 kilometers kjøretur fra Apples hovedkontor i Silicon Valley, skal teste ut produksjon av den nye skjermtypen i mindre skala. Skjermene er langt vanskeligere å produsere enn Samsungs OLED-skjermer, som Samsung har slitt mye med.

– Vi har investert større beløp i anlegget. Det er stort nok til å få oss gjennom utviklings- og produksjonsfasen, sier en kilde til Bloomberg.

Leverandører rammes

Ifølge det sørkoreanske nettstedet The Investor forventer Samsung Display å levere mellom 180 og 200 millioner OLED-skjermer til Apple i 2018. Dette vil innbringe over 160 milliarder kroner i omsetning for det sørkoreanske konglomeratet i år.

Hvis Apple får kontroll med skjermteknologien vil dette ramme Samsung, Japan Display, Sharp og LG Display. Japan Display har falt med nesten ti prosent på børsen siden forrige uke. Sharp har falt med 2,6 prosent på mandag og Sony er over fire prosent lavere ved Tokyo-børsen.

Alle disse selskapene er Apple-leverandører.

Apple startet uttesting av egen skjermteknologi ved et forskningslaboratorium i Taiwan i 2015 etter at de kjøpte oppstartsselskapet LuxVue året før.

«De siste månedene har Apples-ingeniører blitt mer trygge på sine evner til å erstatte egne skjermer med Samsung og andre leverandører», skriver Bloomberg.

De nye skjermene ligger sannsynligvis flere år frem i tid. Testproduksjonen av årets Iphone-modeller er i gang ved fabrikker i Kina. Ifølge BGR vil det komme tre modeller i år, blant annet budsjettmodellen Iphone SE2.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide- Hva skal du med hodetelefoner til 15.000 kroner?
Klipsch Heritage er hodetelefoner som koster 15.000 kroner. Det er bare en tidel av hva like god lyd i et par høyttalere koster.
02:44
Publisert: