Andelen smarttelefonkjøpere som er villige til å bruke 10.000 kroner på en ny telefon faller. Smerteterskelen for de fleste ligger betydelig under denne grensen, noe Apple og Samsung har fått erfare de siste 18 månedene.

Tre taiwanske Apple-produsenter vil starte produksjon av en billigere Iphone-modell i februar. Modellen, som skal være basert på Iphone 8, skal sannsynligvis lanseres av Apple i mars, ifølge Bloomberg.

Billigmodell i vår

Apple har tidligere forsøkt seg med en billigere modell for å konkurrere med kinesiske produsenter. SE-modellen kostet rundt 400 dollar da den ble lansert i 2016, men de har ikke fulgt opp med nye modeller.

Oppfølgeren til Iphone SE vil mangle de mest avanserte funksjonene som er å finne i Apple 11-modellene, som ble lansert i fjor høst.

Ifølge lekkasjer vil den blant annet ikke ha Apples ansiktsgjenkjennelsessystem for å åpne telefonen og vil bruke fingeravtrykksleser i «hjem-knappen». Skjermen vil være 4,7 tommer og dataprosessoren vil være den samme som i 11-serien. Det kan komme en større modell senere i år.

Apple lanserer vanligvis oppdaterte Iphone-modeller i september hvert år. Billigmodellen skal bli lansert i mars – seks måneder før Apple sannsynligvis vil vise frem de første 5G-modellene.

Etterspørselen etter den billigste av Iphone 11-modellene, som har en startpris på 8490 kroner, har vært høy de siste månedene. Dette har sendt aksjekursen til en ny rekord og gitt Apple en børsverdi på 1390 milliarder dollar.

Navnet på de nye modellene er ikke kjent. Ifølge Macrumors kan modellen få navnet «Iphone 9». Apple hoppet over 9-serien da de lanserte jubileumsmodellene «X» i 2017 for å markere at Iphone var ti år.

Iphone 8 er fortsatt tilgjengelig i enkelte markeder for rundt 450 dollar (5450 i Norge).

Kinesisk dominans

Apple-analytiker Ming-Chi Kuo lekket detaljer rundt den billigere Iphone-modellen i fjor høst. De siste lekkasjene til Bloomberg og Macrumors bekrefter lekkasjene fra Apples asiatiske samarbeidspartnere til anerkjente analytikeren.

Ifølge Kuo vil prisen ligge på 399 dollar. Dette kan bety en pris på rundt 4000 kroner i utsalg i Norge – under det halve av hva den billigste Iphone 11-modellen koster.

Apple har tapt markedsandeler de siste årene. De er ikke alene. Kinesiske produsenter har kapret det lokale markedet og skviset ut Samsung, som er verdens største smarttelefonprodusent. Huawei planla å bli verdens største før ble utsatt for amerikanske sanksjoner i fjor.

Andre kinesiske konkurrenter tar markedsandeler i Sørøst-Asia. Oppo har 26,2 prosent av det indonesiske markedet, fulgt av Vivo, Realme og Xiaomi. Ingen av disse selskapene har betydelige markedsandeler i Europa eller USA.

Nykomling tar markedsandeler

Det seks år gamle kinesiske selskapet OnePlus er blitt en kulttelefon i teknologimiljøer med spesifikasjoner som er sammenlignbare med flaggskipsmodellene til Samsung, Apple og Huawei – til en lavere pris.

Fjorårets OnePlus 7-modeller har en 90 hertz oppdateringsfrekvens, som gjør at skjermen oppdateres raskere enn konkurrerende modeller.

Den kommende 8-modellen vil oppdateres 120 ganger i sekunder. Dette er dobbelt så raskt som Samsung og Apples nåværende flaggskipsmodeller

OnePlus 7-serien var de mest populære flaggskipsmodellene i India i tredje kvartal med en 35 prosent markedsandel. Samsung og Apple knivet jevnt om de to neste plassene med 23 og 22 prosent med sine Galaxy- og Iphone-modeller i den høyeste prisklassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.