Børsnoterte amerikanske storselskaper hadde rundt 2600 milliarder dollar plassert i utlandet fjor, ifølge Institute on Taxation and Economic Policy. Ifølge tenketanken reduserte de 500 største amerikanske selskapene skatteregningen med 767 milliarder dollar ved å ha penger plassert utenfor USA.

Kritisk til skattesystem

Årsaken er den amerikanske skattelovgivningen som gjør at de ikke trenger å skatte på den internasjonale virksomheten i USA før pengene er i USA. Apple, Microsoft, Pfizer, Google og General Electric er blant selskapene som har store beløp plassert i utlandet.

Nå vil Apple tilbakeføre det meste av utenlandsformuen på 252,6 milliarder dollar (1992 mrd. kroner). Den nye skattereformen som ble vedtatt i desember gjør at selskapene slipper unna med 15 prosent skatt – mot 35 prosent tidligere.

– La meg være klar: En betydelig del av denne beslutningen skyldes skattereformen, men det er også noe vi ville ha gjort uansett, sier konsernsjef Tim Cook i et intervju med ABC News.

Han har tidligere vært kritisk til hvordan det amerikanske skattesystemet har fungert og at dette skyldes at amerikanske selskaper har plassert store beløp i utlandet.

– Det gamle systemet har aldri vært til USAs beste. Det har motivert folk til å investere andre steder – og ikke i USA, sier Cook.

Apple vil bidra med 350 milliarder dollar i den amerikanske økonomien de neste fem årene, investere i en ny campus utenfor Silicon Valley og skape over 20.000 nye arbeidsplasser. Nesten alle Apple-ansatte vil få tildelt aksjeopsjoner verd 2500 dollar.

– En seier

USAs president Donald Trump ser på dette som en konsekvens av skattereformen – og en seier.

«Jeg lovte at min politikk ville gjøre at selskaper som Apple ville tilbakeføre store beløp til USA. Flott å se at Apple følger opp som et resultat av SKATTEKUTT. En fantastisk seier for amerikanske arbeidere og USA», skrev han i en av flere Twitter-meldinger på onsdag kveld i USA.

Analytikere peker på at Apple har ekspandert i USA de siste årene med nyansettelser, forskning og investeringer. Apple har rundt 85.000 ansatte i USA.

– Det gis inntrykk av at Apple svarer på Trumps oppfordring om at det må etableres flere arbeidsplasser i USA. Dette er et forsøk fra Apple om å gjøre som regjeringen ønsker, sier analytiker A.M. Sacconaghi hos finansinstitusjonen Sanford C. Bernstein til New York Times.

Nye arbeidsplasser

Apple-kursen steg med 1,7 prosent på onsdag og selskapet har en børsverdi på 920 milliarder dollar.

– Nye arbeidsplasser vil være politisk sett viktigere enn en skatteinnbetaling på 38 milliarder dollar. Trykket bak dette er amerikanske arbeidsplasser, arbeidsplasser på i USA, produksjon i USA og ikke bygge alt i Kina. Vi vil ikke se noen annonsere en million nye arbeidsplasser, men hvis andre selskaper gjør noe tilsvarende, begynner det å gi resultater, sier professor Erik Gordon ved University of Michigan’s Ross School of Business til Bloomberg News.(Vilkår)

– Utrolig å ha en datter som blir utnevnt til statsråd
Stolte foreldre og nær familie hadde møtt opp for å overrekke blomster til nye og gamle statsråder på Slottsplassen.
01:36
Publisert: