Jana Partners og the California State Teachers’ Retirement System (Calstrs) eier aksjer for over 2 milliarder dollar i Apple. De to investorene har sendt et brev til Apple i helgen hvor de ber om at selskapet gjør mer for å forhindre at barn og unge blir avhengige av smarttelefoner.

Større sannsynlighet for depresjon

De to aksjonærene ønsker en dialog med Apple og kommer med konkrete forslag på hvordan selskapet kan forhindre avhengighet.

«Det er et klart behov for at Apple kan tilby foreldre flere muligheter og verktøy for å hjelpe til slik at unge brukere benytter produktene på en best mulig måte. Å ta tak i dette nå vil øke verdien på Apple på lang sikt for aksjonærene», skriver de to aksjonærene.

De ønsker at det skal bli mulig for foreldre å begrense hvor mye tid barn bruker på Iphone og hva slags innhold barn har tilgang til. De viser til forskning fra blant annet University of Alberta og San Diego State University, som konkluderer med at «I-generasjonen» (igjen) misbruker teknologien – uten at foreldrene skjønner konsekvensene.

Dette er barn som har brukt nettbrett og smarttelefoner siden de var små.

«Forskningen viser at 8.-klassinger som er storforbrukere av sosiale medier har 27 prosent større sannsynlighet for depresjon», skriver Jana Partners og Calstrs i brevet.

Frykter psykisk helsekrise

De to aksjonærene samarbeider med blant andre psykologiprofessor Jean Twenge ved San Diego University. Hun har forsket på barns avhengighet av smarttelefoner og elektronikk.

«Det er ikke en overdrivelse å beskrive i-generasjonen å være på randen av den alvorligste mentale helsekrisen på flere tiår. Mye av dette kan spores tilbake til telefonene deres», skrev Twenge i en artikkel i The Atlantic i høst.

Jana Partners er i ferd med å etablere flere nye fond som skal investere i selskaper de mener bør ta mer samfunnsansvar. De har fått med seg blant annet artisten Sting, en nonne som har lykkes med å legge press på oljeselskaper og andre eksperter på bærekraftig investering.

«Det er økende konsensus rundt om i verden, også i Silicon Valley, at det må tas høyde for langsiktige konsekvensene av teknologi i starten. Ikke noe selskap kan fraskrive seg det ansvaret», skriver aksjonærene i brevet til Apple.

Ifølge en undersøkelse fra Common Sense Media fra 2016 føler halvparten av amerikanske tenåringer at de er avhengige av smarttelefon og føler at de må svare på meldinger umiddelbart når de kommer.

Iphone er blitt en pengemaskin for Apple. I siste regnskapsår innbrakte salg av Iphone et resultat på 48,4 milliarder dollar. Apple er verdens mest verdifulle børsnoterte selskap med en verdi på 899 milliarder dollar ved børsslutt på fredag.(Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert: