Produksjonen av Apples nye Iphone-modeller går for fullt ved kinesiske fabrikker til tross for den pågående handelskrigen. Om to uker vil Apple vise frem Iphone 11-modellene under en presentasjon i California. Høye priser gjør at mange venter med å skifte ut telefonen.

– Kan sparke i gang salget

Prisene på smarttelefoner har gått rett til værs siden 2016. Flaggskipsmodeller fra Apple, Samsung og Huawei koster godt over 10.000 kroner ved lanseringen. For første gang falt Iphone-salget i 2018. Trenden er den samme i år. Huawei har gått forbi Apple i enhetssalg.

En ny billigmodell fra Apple er under utvikling og kan komme i salg tidlig 2020. Også i 2016 forsøkte Apple seg med en billigere og enklere modell for å kapre nye kunder i den tøffe konkurransen med kinesiske konkurrenter.

Det er solgt rundt 40 millioner enheter av Iphone SE-modellen, som kostet under 4000 kroner ved lanseringen.

– En billigere Iphone SE-modell kan sparke i gang salget i første halvår hvis de nye toppmodellene ikke gjør det så bra de neste månedene, sier teknologianalytiker Jeff Pu hos GF Securities til Nikkei Asia Review.

Telefonen vil sannsynligvis ha samme design som Iphone 8-modellen, som kom i 2017, med en 4,7 tommers stor skjerm. Den vil ha mange av de samme komponentene som årets toppmodeller, men med en lcd-skjerm. Toppmodellene benytter oled-skjermer fra konkurrenten Samsung.

Apple håper å kunne benytte skjermer fra den kinesiske produsenten BOE Technology i fremtidige modeller og få ned prisene. Japan Display og sørkoreanske LG er hovedleverandør av lcd-skjermer.

Kan ødelegge merkevaren

Hverken Apple eller underleverandørene vil bekrefte at en billigvariant er under utvikling, men den japanske næringslivsavisen har tidligere hatt lekkasjer fra Apple som har vist seg å stemme.

Samsung, Huawei, Oppo og Vivo tilbyr smarttelefoner i alle prisklasser. Også Google, som har hatt stor suksess med Pixel-modellen i USA med en pris fra 3600 kroner, har tatt markedsandeler fra Apple.

– Apple står foran et vanskelig år i konkurransen i smarttelefonmarkedet. En Iphone SE-modell vil i det minste hjelpe Apple med å opprettholde brukerbasen, sier senioranalytiker Eddie Han hos Market Intelligence & Consulting Institute til den japanske næringslivsavisen.

Det er skepsis til at Apple vurderer å lansere en billigmodell. Dette blir sett på som et snev av panikk.

– Dette kan være bra for kortsiktig interesse, men det hjelper ikke merkevaren på lang sikt. Apple blir sett på som et premiumselskap. Det er mer fornuftig å selge eldre eller brukte modeller da det opprettholder verdien på merkevaren, sier direktør Francisco Jeronimo hos analyseselskapet IDC til TechRadar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.