Produksjonen av smarttelefoner hos asiatiske kontraktsprodusenter, som blant annet står bak Iphone og Android-telefoner, stanset nesten helt opp frem til slutten av februar da koronaviruset herjet i Kina. Produksjonen er på vei tilbake, men kundene uteblir i viktige markeder.

– Som ventet har det globale smarttelefonmarkedet hatt sitt verste kvartal noensinne. Etterspørselen etter smarttelefoner stanset opp da Covid-19 frykten førte til stengte store markeder og kundene satte nye kjøp på vent, sier analysedirektør Linda Sui hos Strategy Analytics.

– Verre i andre kvartal

Det ble solgt 55 millioner færre smarttelefoner i første kvartal sammenlignet med fjoråret – en nedgang på 17 prosent.

– Hvis det ikke dreier seg om å erstatte en ødelagt telefon er dette noe forbrukerne vil vente med, sier analytiker Tarun Pathak hos Counterpoint Research i en kommentar.

Samsung sitter trygt på tronen som verdens største smarttelefonprodusent med et salg på 59 millioner enheter i årets tre første måneder. Markedsandelen falt med et prosentpoeng – til 20 prosent. Huawei, som planla å bli verdens største smarttelefonprodusent i fjor, ligger på en annenplass med en 17 prosent markedsandel.

– Den pågående pandemien gjør at smarttelefonmarkedet sannsynligvis vil bli verre i andre kvartal, sier Pathak.

Kina er unntaket. Der er situasjonen i ferd med å normalisere seg i byene med åpne kjøpesentre og fabrikkene har startet opp igjen. Lokale selskaper som Huawei, Xiaomo, Oppo og Vivo dominerer på det kinesiske markedet. Apple er største utenlandske smarttelefonprodusent i Kina.

– Huawei er i en bedre posisjon enn Samsung, hvor alle de største markedene er stengt, påpeker Pathak.

Vekst for Apple

Apple er «vinneren» i det globale markedet ved å ha tatt to prosentpoeng i markedsandeler. Det ble solgt 40 millioner Iphoner i kvartalet – kun to millioner færre enn i samme kvartal i fjor, ifølge Counterpoint Research.

Apple har de siste to årene solgt Iphoner med startpriser på nesten 10.000 kroner. Med massearbeidsledighet og en verden inn i en dyp resesjon er det langt færre som er i stand eller villige til å bruke slike beløp.

Apple lanserte i april en billigere Iphone-modell til under 6000 kroner.

– Apples nye Iphone SE-modell med lavere pris og større tilstedeværelse i fremvoksende markeder som India, vil gi høyere volumsalg for Apple de neste månedene, sier analysedirektør Woody Oh hos Strategy Analytics.

Apple vil lansere nye toppmodeller i høst med 5G-støtte for de nye mobilnettverkene som er under utbygging.

«Iphone 12 kan bli den største oppgraderingen på mange år», skriver teknologinettstedet Tom’s Guide i en oppdatering med lekkasjer og rykter på hva som kan ventes fra de kommende Iphone-modellene.

Ifølge Wall Street Journal kan september-lanseringen bli forsinket med noen uker. Apple forbereder seg på billigere flaggskipsmodeller. Selskapet forsøker å tilpasse seg endrede forbrukermønster på grunn av koronapandemien.

Ifølge Apple-analytiker Jon Prosser vil den billigste av fire kommende Iphone 12-modeller, med 5,4 tommers stor oled-skjerm, to frontkameraer og støtte for 5G mobilnett, ligge på rundt 650 dollar. Andre lekkasjer ligger på under 700 dollar (7500 kroner).

Toppmodellen, med 6,7 tommers skjerm og Lidar-sensorer, vil koste rundt 1100 dollar. Lidar-teknologien benyttes til virtuell virkelighet (VR) og utvidet virkelighet (AR), og kan tyde på at Apple gjør seg klar til å lansere andre produkter – blant annet briller.

«Apple er bedre posisjonert enn de fleste for å reise seg etter pandemien. Vi mener at etterspørselen er utsatt, men ikke kansellert», skriver analytiker Amit Daryanani hos investeringsbanken Evercore i en ny analyse.

De konkurrerende flaggskipsmodellene fra Samsung, som også har 5G-støtte, ble lansert i vinter. S20-serien har solgt betydelig dårlige i enn de to foregående S-modellene, ifølge en rapport fra M Science.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.