Mobilkjempen Apple legger frem sterke tall for siste kvartal nå i kveld, etter at de amerikanske børsene stengte. Apples resultater følger ikke kalenderåret og selskapet selv omtaler dette som fjerde kvartal.

Resultatet er på 2,91 dollar per aksje, mot 2,07 dollar i samme kvartal i fjor. Dette var noe bedre enn ventet. Apple hadde en omsetning på 62,9 milliarder dollar sist kvartal, mot 52,6 milliarder dollar samme kvartal ifjor.

  • Apple solgte 46,9 millioner mobiltelefoner i siste kvartal, mens det var ventet et salg på 47,5 millioner. Noe av dette kan forklares med at mange kunder har utsatt å bytte telefoner i påvente av nye modeller. Omsetningen for Iphone mobiltelefoner var på 37,2 milliarder dollar, opp 29 prosent fra samme periode ifjor.
  • Når det gjelder Ipad nettbrett har salget falt seks prosent til 9,6 millioner enheter, og omsetningen er ned 15 prosent til 4,1 milliarder dollar.
  • Salget av Mac datamaskiner faller med to prosent til 5,3 millioner enheter. Omsetningen på 7,4 milliarder dollar er en bedring på tre prosent.

Iphone mobiltelefoner står for godt over halvparten av Apples omsetning, 37,2 milliarder dollar. Salg av reparasjoner og tjenester er nest viktigst med nesten ti milliarder dollar, foran Mac-datamaskiner (7,4 milliarder) og Ipad-nettbrett (4,1 milliarder).

Amerika, inkludert Latin-Amerika, er det desidert største og viktigste markedet for Apple med bortimot halvparten av omsetningen (27,5 milliarder), foran Europa (15,4), Kina og omegn (11,4), Japan (5,2) og resten av Asia/Stillehavsområdet (3,4 milliarder).

Straffet av markedet

Men Apple-aksjen faller over fire prosent i handel etter børsslutt. Årsaken er usikkerhet heftet til fremtidig salg.

Apple-sjef Tim Cook forklarer de usikre fremtidsutsiktene med svak økonomisk utvikling i fremvoksende markeder, ugunstige valutasvingninger og usikkerhet knyttet til om Apple kan møte etterspørselen.

Men Cook sier han er fornøyd med utviklingen i Kina, der Apple kan vise til en omsetningsvekst på 16 prosent til 11,4 milliarder dollar. Dette er femte kvartal på rad Apple har tosifret vekst i Kina.

Sent torsdag kveld vil Apple-sjef Tim Cook avholde en telefonkonferanse. Det er ventet at han her vil gi signaler om hvordan salget av Apples nye mobilmodeller går, bare vel en ukes tid etter at de nye modellene ble lansert.

Apple var tidligere i høst det første børsnoterte selskapet med en markedsverdi på over tusen milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valutaekspert: I disse landene får du mest for pengene akkurat nå
Valutastrateg Kristoffer Lomholt i Danske Bank forteller deg hvor du bør reise.
01:33
Publisert: