Apple har de siste par kvartalene befestet posisjonen som verdens mest verdifulle børsnoterte selskap, med en markedsverdi på over 2670 milliarder dollar.

Apple overrasket positivt både på topplinjen og bunnlinjen sent torsdag kveld. Selskapet slo til med en omsetning på 97,28 milliarder dollar, en oppgang på åtte prosent. Resultat per aksje endte på 1,52 dollar.

Et snitt av analytikernes estimater forventet på forhånd inntekter på 94,15 milliarder dollar for dette kvartalet, nesten fem milliarder dollar bedre enn samme kvartal i fjor. De spådde et resultat per aksje på 1,43 dollar, mot 0,99 dollar i andre kvartal i fjor.

Resultatet på 25 milliarder dollar er opp fra 23,6 milliarder samme kvartal i fjor.

– Vi er inne i en sterk syklus, sier toppsjef Tim Cook til CNBC.

Leverer alltid bedre enn ventet

I de syv foregående kvartalene har Apple levert resultater som har vært bedre enn analytikernes forventninger. Apple har levert solide overskudd hvert eneste kvartal det siste tiåret.

Apples inntekter har i denne perioden klatret jevnt og trutt oppover, og satte en solid rekord sist kvartal med nesten 124 milliarder dollar, og et resultat på 2,10 dollar per aksje. Første kvartal er tradisjonelt det desidert sterkeste for Apple.

Teknologibørsen Nasdaq er ned bortimot tyve prosent det siste året, men Apple har klart seg mye bedre enn de fleste rivalene i teknologisektoren. Aksjekursen steg da også 4,5 prosent torsdag, i forkant av kvartalsrapporten, og oppgangen fortsatte med et par prosent på toppen av dette etter at resultatene kom klokken 22.30.

Den neste timen snudde aksjen i minus, noe som kan være et resultat av at investorene er blitt bortskjemt med at selskapet overrasker positivt.

Apple har avvikende regnskapsår, og det er resultatene for andre kvartal som ble lagt frem torsdag kveld.

Suksess med Iphone 13

Braksuksess med den siste mobilmodellen Iphone 13 var mye av forklaringen til rekordresultatene sist kvartal.

Iphone var ved årsskiftet for første gang på seks år den mest solgte mobiltelefonen i Kina med 23 prosent markedsandel, mot 16 prosent året før.

Globalt tok Apple samtidig tilbake toppen som verdens mest solgte mobilmerke med en markedsandel på 22 prosent, mot 20 prosent for sørkoreanske Samsung.

Iphone-salget står for over halvparten av Apples omsetning, sist kvartal for 50,6 milliarder dollar, opp fem prosent.

Toppsjef Tim Cook sier til CNBC at Apple har hatt suksess med å lokke tidligere brukere av Andriod-telefoner over til Iphone, såkalte «switchers».

Øker utbyttet

Både aksjonærene og analytikerne er denne gangen særlig interessert i å få vite mer om selskapet utbytte- og oppkjøpspolitikk. Apple kommer typisk med sine årlige signaler om hvor mye eierne kan vente å få i utbytte i forbindelse med kvartalsrapporten på våren.

Apple vil øke utbyttet med fem prosent til 23 cent per aksje dette kvartalet, et beløl som kommer til utbetaling i mai.

Apple vil sette av 90 milliarder dollar til selskapets tilbakekjøpsprogram av egne aksjer, opp fra 88,3 milliarder i fjor. Denne typen tilbakekjøp av aksjer er kontroversielt fordi mange tolker dette som et middel til å pumpe aksjekursen kunstig opp. Det er særlig omstridt for selskaper der konsernledelsens avlønning er tett knyttet til aksjekursen.

Mens Iphone er Apples desidert viktigste salgsprodukt, var det på forhånd knyttet spenning til salget av nettbrettet Ipad og datamaskinen Mac, nå som pandemien gjør at folk igjen kan utøve utendørs aktiviteter. Fasit viser at Ipad-salget falt en smule, mens Mac-salget var opp over ti prosent. Salget av klokker og annen bærbar elektronikk var også opp over ti prosent.

Den meget lønnsomme servicedivisjonen, som inkluderer abonnementer, lisenser og garantier, leverer også en meget pen vekst på 17 prosent.

Forsyningsproblemer og krig

Observatørene er også opptatt av nyheter om hvordan pandemien og brutte forsyningskjeder har rammet selskapet. Flere av konkurrentene har sett seg nødt til å redusere produksjonen på grunn av mangel på minnebrikker og andre komponenter til telefonene.

Apple har tidligere meldt om visse problemer, som blant annet gjorde at dyre premiumprodukter ble prioritert ved mangel på deler.

Men selskapet har ikke kommet uskadet fra pandemien, og Apple-sjef Tim Cook anslo i forbindelse med rapporten for tredje kvartal at den hadde kostet selskapet rundt seks milliarder dollar i tapt salg.

Apple har i likhet med de fleste profilerte vestlige selskapene stoppet alt salg i Russland. Men det er ikke ventet at dette vil slå særlig ut i resultatene, i hvert fall ikke ennå.

Økte renter og inflasjon kan også slå ut i salget av Apple-produkter, nå som forbrukere verden over må bruke mer av pengene på matvarer, transport og lånekostnader.

Apples aksjekurs ligger nå på vel 160 dollar. Både Wells Fargo, Morgan Stanley og Bank of America har en kjøpsanbefaling på Apple, med et prismål på over 200 dollar.

Teknologiginater som Microsoft, Google-eier Alphabet og Facebook-eier Meta har denne uken lagt frem brukbare resultater. Det er oppløftende nyheter særlig for teknologiaksjer som har slitt tungt i det siste, men også for det generelle aksjemarkedet som tynges av økte renter, inflasjon og lavere økonomisk vekst.

Apple har siden februar 2020 ikke kommet med noen guiding for fremtiden, noe de begrunner med koronapandemien. Heller ikke denne gangen vil selskapet komme med fremtidsprognoser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.