Den fengslede tidligere toppsjefen i Abu Dhabis investeringsfond, Khadem Al-Qubaisi, etterforskes for innsidehandel i Italia i en handel som fant sted i 2010, melder Financial Times.
Som sjef for Abu Dhabi International Petroleum Investment Company (Ipic) skal Al-Qubaisi ha brukt et datterselskap til å handle aksjer i den italienske storbanken UniCredit i forkant av at Ipic kjøpte fem prosent av banken.
Gevinsten var angivelig på 21 millioner euro, ifølge FT, som viser til ikke-navngitte kilder.
Milliarder på avveie
Forholdet ble oppdaget under etterforskning av den gigantiske finansskandalen rundt det statlige malaysiske investeringsselskapet 1MDB.
Al-Qubaisi, som er tidligere nærstående av Manchester City-eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, har sittet fengslet uten tiltale i Emiratenes hovedstad siden august i fjor.
Amerikanske myndigheter mener Al-Qubaisi mottok 473 millioner dollar av 1,37 milliarder dollar som ble slust bort fra to Ipic-garanterte obligasjoner utstedt av 1MDB i 2012.
Myndigheterne i USA har frosset en rekke eiendeler i USA, inkludert et hotell på Manhattan, New York, som de mener er blitt kjøpt med midler fra 1MDB-skandalen.
Eiendelene inkluderer også malerier av den nederlandske maleren Van Gogh og rettighetene til filmen «The Wolf of Wall Street», som amerikanske justismyndigheter er del av en større hvitvasking.
Betent
1MDB-skandalen strekker seg helt inn i det politiske toppsjiktet og den malaysiske kongefamilien.
Malaysias statsminister Najib Razak sitter som styreleder, og er under etterforskning både i Malaysia og i utlandet for anklager om å ha kanalisert penger til innflytelsesrike politikere. Representanter for fondet, som ble startet for å investere i infrastruktur, har hele tiden nektet skyld.
1MDB har vært et pengesluk som har opparbeidet seg en gjeld på over 90 milliarder kroner, der deler av gjelden i fjor ble misligholdt etter at fondet holdt tilbake en rentebetaling på 50 millioner dollar overfor Ipic.
Ipic uttalte etter dette at 1MDB misligholdt avtalen etter å ha unnlatt å betale én milliard dollar, omtrent åtte milliarder kroner. I tillegg utløste den manglende innbetalingen mislighold på ytterligere 1,9 milliarder dollar, ifølge Ipic.
Våpenhvile
Spørsmålet er hvem som skal betale milliardene som amerikanske myndigheter mener er blitt underslått, og som de mener er blitt stjålet fra 1MDB.
Ifølge amerikanske rettsdokumenter ble pengene sluset ut av fondet både med hjelp fra personer i 1MDB-ledelsen og nærstående til fondet, samt ledende ansatte i Ipic, ifølge The Wall Street Journal.
Det malaysiske selskapet mener skylden, og betalingsansvaret, ligger på Abu Dhabi-fondet.
Søndag ble det kjent at partene har kommet til en enighet, som foreløpig sparer begge for pinlige offentlige forhandlingssamtaler knyttet til milliardene, melder The Wall Street Journal, som viser til nærstående kilder.
Ifølge avtalen som ble signert lørdag har 1MDB akseptert å betale 1,2 milliarder dollar til Ipic, og partene er blitt enige om å diskutere ytterligere betaling av 3,5 milliarder dollar. Betalingen skjer i to omganger av 600 millioner dollar, henholdsvis i juni og desember, som skal dekke nødlånet som Ipic betalte da 1MDB ikke var i stand til å gjøre opp for seg, ifølge WSJ.
Øvrige utestående er knyttet til 3,5 milliarder dollar som 1MDB mener ble sluset til et skallselskap på De britiske jomfruøyene, etablert av Al-Qubaisi og en medsammensvoren. Abu Dhabi mener Ipic aldri mottok pengene, mens 1MDB mener skallselskapet aldri var en del av Ipic, ifølge WSJ.
Forhandlinger mellom partene har tidligere ikke ført frem, senest i januar i år. Abu Dhabi fusjonerte Ipic med det statlige fondet Mubadala Development Co. tidligere i år, og heter nå Mubadala Investment Co. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.