Tatjana Navka (43) er blant Russlands mest suksessfulle kunstløpere. Hun ble olympisk mester i 2006, og hun er flere ganger verdensmester og europamester.

Selv om hun representerte Russland bodde og trente mesteparten av sin aktive karriere, og noen år etter, i USA. Sammen med mannen og treneren Aleksander Zhulin eide hun flere hus og leiligheter i New Jersey og New York. Blant disse en loftsleilighet i like ved Central Park i leilighetskomplekset Trump Parc, som Donald Trump eide.

Tatjana Navka og dansepartner Roman Kostomarov under verdensmesterskapet i Dortmund i 2004, da hun var på toppen av karrieren.
Tatjana Navka og dansepartner Roman Kostomarov under verdensmesterskapet i Dortmund i 2004, da hun var på toppen av karrieren. (Foto: Martin Meissner/AP/NTB Scanpix)

I 2009 skilte Navka og Zhulin seg, men hun ble boende i USA frem til 2015 da hun flyttet tilbake til Russland og giftet seg med Dmitrij Peskov (51), som da nettopp hadde skilt seg fra sin andre kone.

Peskov har jobbet i pressetjenesten i Kreml helt siden Vladimir Putin ble president i 2000. Det siste tiåret har han vært Putins mest fremtredende talsmann og visestabssjef.

Dmitrij Peskov er ofte å se to skritt bak president Vladimir Putin.
Dmitrij Peskov er ofte å se to skritt bak president Vladimir Putin. (Foto: SERGEI GUNEEV/AFP/RIA/NTB Scanpix)

Trøbbel med futen

Men selv om Navka har flyttet hjem, er hun langt fra ferdig med amerikanske skattemyndigheter. I et graveprosjekt i regi av avisen The Guardian og Dossier Center, som Putin-kritiker i eksil og tidligere oligark Mikhail Khodorkovskij står bak, går det frem at hun skylder millioner av dollar til amerikanske skattemyndigheter.

Her går det frem at Navka ikke har betalt eiendomsskatt og andre skatter og avgifter, både på de mange eiendommene og på inntekt.

Det fremkommer også at Navka og eksmannen Zhulin minst frem til 2013 skattet som et ektepar, selv om de skilte seg i Russland i 2009, noe som kan påvirke skatten betydelig.

Endelig skal det være avvik når det gjelder inntekt som er innrapportert til amerikanske og russiske myndigheter i årene hun var skattepliktig i begge landene.

Enkelte av eiendommene skal også ha blitt solgt like foran nesen på futen i USA.

Navka har brukt flere regnskapsførere og advokater i USA i forsøket på å minimere skatt og straffeskatt. Deriblant russiskamerikanske Ilya Bykov. På hans kundeliste står også den russiskaserbajdanske oligarken Aras Agalarov, verten da Donald Trump i 2013 besøkte Moskva for Miss Universe.

Navka kjøpte i 2014 et hus i Moskvas mest fasjonable område for 7,1 millioner dollar, etter å ha solgt unna noe eiendom i USA. Her bor hun i dag sammen med sin nye ektemann Peskov, deres felles datter på fem år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ungarns statsminister lover null inntektsskatt resten av livet til kvinner som føder minst fire barn
00:33
Publisert: