Det sendte sjokkbølger gjennom markedet da Archegos Capital Management, det nå fallerte familiekontoret som forvaltet formuen til den New York-baserte investoren Bill Hwang, i slutten av mars 2021 ble tvunget til å selge unna lånefinansierte aksjeposisjoner for over 200 milliarder kroner.

Flere banker gikk på massive tap som følge av skandalen, deriblant amerikanske Morgan Stanley, japanske Nomura, og sveitsiske Credit Suisse. Det gikk hardest utover sistnevnte, som ble påført tap på flere titall milliarder kroner.

Nå skriver New York Times at Hwang og en nær kollega er siktet for økonomisk kriminalitet og verdipapirsvindel av føderale myndigheter. De mistenkes for å ha utarbeidet en plan for å manipulere prisene på børsnoterte aksjer for å øke avkastningen. Myndighetene sier at planen, som har basert seg på tung belåning, pumpet opp verdien av firmaets portefølje fra 1,5 milliarder dollar til 35 milliarder dollar på ett år.

Villedende uttalelser

Bloomberg skriver at Hwang og kollegaen er siktet for å ha svindlet markedsaktører ved å «manipulere, kontrollere og på kunstig vis påvirke markedet for visse verdipapirer i Archegos' portefølje», med henvisning til en uttalelse fra påtalemyndightene.

Tvangssalgene som ble gjennomført i mars 2021 var i en rekke aksjer, men det var i mediekonsernene Viacom og Discovery den største skaden ble gjort. Begge selskapene falt rundt 27 prosent på bare én dag.

Ifølge Bloomberg kom Hwang og Archegos «gjentatte ganger med vesentlig falske og villedende uttalelser til en rekke ledende globale investeringsbanker og meglerhus om Archegos sin portefølje av verdipapirer», noe som skal ha påvirket finansaktørene til å handle med og gi kreditt til Archegos.

I Credit Suisse måtte en rekke direktører gå av etter skandalen, deriblant sjefene for risikovurdering og investeringsbankvirksomheten.

Ansatte tapte

Financial Times skrev for flere måneder siden at Archegos hadde et bonusfond for ansatte, der store deler av årlige bonuser ble utsatt og skutt inn i fondet, med et løfte om at de ansatte skulle få tilbakebetalt pengene dersom de forlot firmaet. Verdien på den innskutte kapitalen ville ifølge avisen stige eller falle i takt med hovedfondets verdi, men aldri falle under det originale beløpet.

Den totale innskutte kapitalen fra bonusene til de ansatte skal ha beløpet seg til rundt 50 millioner dollar. Rett før fondet kollapset i mars i fjor, skal bonusene hatt en samlet verdi på 500 millioner dollar, tilsvarende 4,4 milliarder kroner.

Ifølge kilder til Financial Times var det imidlertid flere ansatte som ikke hadde fått betalt etter kollapsen, og det måtte de trolig også se langt etter. Archegos kommenterte ikke saken.

Tigerunge

Den koreanskfødte investoren Bill Hwang gjorde seg først kjent i sitt virke som en «tiger cub» i hedgefondet Tiger Management, tidligere ledet av den legendariske investoren Julian Robertson. Tiger Cub er kallenavnet som ble gitt Robertsons nærmeste disipler, henholdsvis sjefsforvaltere.

Hwang var kjent som en kontroversiell investor lenge før Archegos-skandalen. I 2012 ble han dømt for ulovlig innsidehandel av det amerikanske Finanstilsynet (Sec) – ilagt en bot på 44 millioner dollar. Han hadde også forbud mot aksjehandel i Hongkong.

I intervjuer der Hwang har uttalt seg om egen investeringsfilosofi, har han sagt at målet er å «tilfredsstille gud».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.