På fredag ble det foretatt en såkalt blokkhandel av aksjer i de amerikanske medieselskapene Discovery og ViacomCBS, som begge falt med 27 prosent. ViacomCBS ble mer enn halvert i løpet av uken og Discovery falt med over 40 prosent.

Samtidig ble det også foretatt et stort salg av aksjer i flere kinesiske teknologiselskaper, blant annet et datterselskap av Tencent. Ingen så umiddelbart sammenhengen da Tencent hadde lagt frem kvartalsresultat og har sine problemer med kinesiske myndigheter.

– Det er sinnssykt

Ifølge Bloomberg hadde investeringsbanken Goldman Sachs solgt unna aksjer for rundt 10,5 milliarder dollar, tilsvarende 90 milliarder kroner, i en såkalt blokkhandel før markedet åpnet på fredag. Morgan Stanley hadde solgt aksjer for rundt 13 milliarder dollar.

– Tradere overalt kjenner til denne historien og vil sitte limt til skjermene, sa porteføljeforvalter Sharif Farha hos Safehouse Global Consumer Fund til Bloomberg før børsene åpnet mandag morgen.

Ifølge Financial Times, Bloomberg og Wall Street Journal har hedgefondet Archegos blitt tvunget til å selge aksjene med en stor rabatt.

Dette fortsetter. Morgan Stanley forsøkte å selge 45 millioner aksjer i ViacomCBS på søndag på vegne av en klient, ifølge Bloomberg.

– Det er sinnssykt. Når vi ser på hvordan noen av disse selskapene har skutt i været de siste månedene er det grunn til å være bekymret for at det er for mye spekulasjon, sier senior markedsanalytiker Edward Moya hos Oanda til Reuters.

Archegos ledes av Bill Hwang, en såkalt «tiger cub» eller «tigerunge» på grunn av bakgrunnen fra det myteomspunne hedgefondet Tiger Management. Fondet måtte kvitte seg med eksterne investorer i 2012 en skandale rundt kinesiske investeringer for ti år siden.

Nervøse investorer

Investorer var nervøse da Asia-markedene åpnet mandag morgen. Kinesiske Tencent har vært en av de store vinnerne ved børsene det siste året. Aksjekursen ble doblet fra mars i fjor til februar. Aksjekursen har falt de siste ukene på grunn av regulatoriske forhold i Kina og USA.

Goldman Sachs solgte aksjer verdt 6,6 milliarder dollar i den kinesiske søkemotortjenesten Baidu, Tencent Music Entertainment og Vipshop Holding før det amerikanske markedet åpnet fredag morgen.

Tencent Music, som ble børsnotert i 2018, falt fra over 31 dollar forrige tirsdag til 20,1 dollar på fredag. Selskapet kom med en børsmelding for de asiatiske børsene åpnet mandag morgen om at styret har godkjent tilbakekjøp av aksjer til inntil én milliard dollar.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, som sammen med Sydney-børsen er de første større børsene til å åpne for handel, steg med over én prosent i løpet av den første handelstimen.

Milliardtap fra USA

Nomura Holdings, som er en av de mest innflytelsesrike asiatiske finansinstitusjonene og Japans største meglerhus, kom med en børsmelding før Tokyo-børsen åpnet om at de er blitt påført «et betydelig tap fra transaksjoner med en amerikansk klient».

Det spekuleres i at dette har sammenheng med tvangssalget av aksjer hos Archegos.

Nomura sier ikke hvilken klient det er. Nomuras aksjekurs falt med over 15 prosent da handelen startet ved Tokyo-børsen. Dette er det største fallet i aksjekursen siden 2011

Ifølge finansinstitusjonen skal tapet være på rundt to milliarder dollar (17 milliarder kroner) – avhengig av hvilken pris de oppnår når de skal fullføre transaksjonene og kvitte seg med posisjonene.

Ifølge næringslivsavisen Nikkei kom tapet fra det amerikanske datterselskapet som blant annet har hedgefond som klienter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.