Sentralbanksjef Guido Sandleris kunngjorde beslutningen om å innføre valutakontroll for å unngå bankrush og at bankene tømmes for penger og kollapser, og at valutareserve tømmes helt, etter helgens valg.

Argentinas sentralbanksjef Guido Sandleris kunngjør innføringen av valutakontroll etter at helgens valgresultat ble kjent.
Argentinas sentralbanksjef Guido Sandleris kunngjør innføringen av valutakontroll etter at helgens valgresultat ble kjent. (Foto: Ricardo Moraes/Reuters/NTB Scanpix)

Det settes en øvre grense på 200 dollar per måned i uttak for enkeltpersoner, i en overgangsperiode frem til den nye regjeringen er på plass den 10. desember.

Buenos Aires-børsen stiger ved åpning mandag, etter innstrammingene fra sentralbanken.

Ut med et kræsj

Det er nå klart at peronistpartiet overtar etter at nyliberalisten Mauricio Macri mislyktes med sin økonomiske politikk. Avtroppende president Macri måtte ifjor reddes av Det internasjonale valutafondet (IMF) med et lån på 57 milliarder dollar for å betjene renter, lån og andre forpliktelser.

Maktskiftet betyr en retur for tidligere president Cristina Fernández de Kirchner, som kommer tilbake som visepresident. Men det er en utbredt oppfatning at hun kommer til å sitte med den reelle makten, selv om Alberto Fernández blir ny president.

De to, som ikke er i familie, må nå gå i forhandlinger med kreditorene om restrukturering av gjeld på minst hundre milliarder dollar for å unngå mislighold.

Arven etter «Evita»

Peronistpartiet har røtter i peronistbevegelsen, som ble etablert av general og eksdiktator Juan Perón, og sterk knyttet til nasjonalikonet Eva «Evita» Perón. Peronismen er en populistisk og til dels autoritær ideologi som ofte tilskrives likheter med både fascisme, militarisme og sosialisme, men som i dag bærer mer felles trekk med sosialdemokratiet, blant annet når det gjelder økonomisk fordeling og sosialpolitikk.

De stadig flere fattige i Argentina har støttet maktskiftet, i håp om en bedre fremtid.

Når nesten alle stemmene er opptalt ligger peronistene an til 48 prosent av stemmene, mens Macris nyliberalister får vel 40 prosent oppslutning.

I nabolandet Brasil har president Jair Bolsonaro så langt nektet å gratulere Fernández med seieren. Den brasilianske presidenten understreker derimot at argentinerne har valgt feil.

Cristina Fernández de Kirchner er tiltalt for 11 tilfeller av korrupsjon fra tiden hun var president i perioden 2007-2015. Hun avviser alle slike anklager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.