Donald J. Trump møter verdensledere under G20-toppmøtet i Buenos Aires i helgen, men oppmerksomheten er åpenbart rettet mot problemene hjemme, og særlig Robert Muellers Russland-etterforskning.

Det første Trump gjorde da han våknet i Argentina fredag, var nok en gang å tvitre om Mueller og Russland-etterforskningen, eller «heksejakten» som han kaller det.

På Twitter innrømmer han for første gang at han så på forretningsprosjekter i Russland mens han var presidentkandidat, noe han hittil har benektet. Samtidig bagatelliserer han Russland-interessen, og understreker at det uansett aldri ble noe av.

Trumps nye kallenavn

Trump, som selv elsker å sette kallenavn på folk, er nå offisielt «Individual 1» i spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Det viser rettsdokumentene i New York mot Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen.

Cohen inngikk denne uken et rettsforlik der han innrømmer å ha løyet til Kongressen for å beskytte «Individual 1», altså Trump. Konkret gjelder dette blant annet Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

I sin edsvorne forklaring for retten sier Cohen at også familiemedlemmer til «Individual 1» i Trump Organization ble orientert om byggeplanene i Moskva.

Trump har hele tiden sagt at disse planene ble skrinlagt lenge før han stilte som presidentkandidat. Cohen sier nå at planene var høyst reelle helt frem til sommeren 2016, altså etter at Trump ble republikanernes kandidat, bare noen måneder før valget.

Vil frigi dokumenter

Parallelt med Muellers etterforskning har Kongressen utført sine egne etterforskninger og høringer. Omtrent hele persongalleriet i og rundt Russland-sakene har vært inne og forklart seg.

Men det republikanske flertallet i Kongressen har nektet å dele disse forklaringene og vitnemålene med Mueller og hans folk. Det gjelder blant annet etterretningskomiteen i Representantenes hus, som ledes av republikaneren Devin Nunes, som regnes blant Trumps aller mest trofaste i Washington.

Men dette er i ferd med å endre seg. Over nyttår overtar det nye demokratiske flertallet Representantenes hus, og tar samtidig over formannskapet i alle komiteene.

Demokraten Eric Swalwell fra California, som sitter i den nevnte etterretningskomiteen, varsler store endringer. I et intervju med MSNBC sier han at etterretningskomiteen sitter på store mengder utskrifter av vitnemål og forklaringer. Dette er dokumentasjon som Nunes og republikanerne har nektet å dele med Mueller.

Trump i et fryktelig humør

Kilder i Det hvite hus sier til flere amerikanske medier at Trump var i et fryktelig humør, i ubalanse og ukonsentrert ved avreise til Argentina. CNN-reporter Michelle Kosinsky antyder på Twitter at dette også kan gå ut over prestasjonene i Buenos Aires.

Trumps egen stab skal frykte at en rasende Trump kan finne på noe ukontrollert og skandaløst i Argentina.

– Donald Trump kommer uten tvil til G20 som en meget skadet og svak leder, sier Michael McCaul, professor ved Stanford og tidligere ambassadør i Moskva, til Politico.

Avlyste møter

Allerede da han satte seg på flyet i Washington, kunngjorde Trump at det planlagte møtet med Vladimir Putin er avlyst, på grunn av krisen mellom Russland og Ukraina.

Kritikerne mener Trump burde tatt dette møtet, nettopp for å konfrontere Putin om Ukraina.

Det lakoniske svaret fra Moskva var at russerne nå får et par ekstra timer til andre viktige møter.

Trump har alt nedgradert flere andre planlagte møter, og han skal ifølge flere amerikanske medier være både uinteressert og umotivert. Trump er en uttalt motstander av multilateralisme og foretrekker å gjøre bilaterale avtaler direkte med andre stats- og regjeringssjefer.

Det er heller ikke planlagt noe møte mellom Trump og Saudi-Arabias leder Mohammed bin Salman, etter det nylige drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvordan Trump skal fylle 48 timer i Buenos Aires, med et meget tynt program.

I Frankrike nylig avlyste Trump et besøk på en minnegravplass, og store deler av besøket ble tilbrakt på den amerikanske ambassaden i Paris, som for anledningen var satt opp med et eget tv-rom med tilgang til favorittkanalen Fox News.

Men det kanskje viktigste møtet under helgens G20 – i hvert fall for markedene – er med Kinas president Xi Jinping. Det står fortsatt på agendaen.

Selv om forventningene er lave, ser alle i markedet etter nye signaler om handelskrigen mellom verdens to ledende økonomier. Trump har på forhånd truet med å trappe opp handelskrigen, samtidig som han også holder døren på gløtt for en avtale.

Fredag skrev for øvrig Trump under den nye handelsavtalen med Canada og Mexico, som erstatter den tidligere Nafta-avtalen.

Mueller ødelegger turen

Dette er ikke første gang Mueller kaster skygger over Trumps utenlandsreiser. Trumps advokat Rudi Giuliani uttalte torsdag at det ikke er noen tilfeldighet at spesialetterforskeren gjør dette når presidenten står på reisefot.

Giuliani trekker frem at Mueller tiltalte 12 russiske etterretningsoffiserer for ulovlig hacking av presidentvalget i 2016, bare noen dager før toppmøtet mellom Trump og Putin i Helsingfors i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: